Značajan zajednički nastup imama u Münchenu

München, 21.09.2014.g. – U čitavoj SR Njemačkoj sprovedena je u petak, 19.09.2014.g. pod pokroviteljstvom Koordinacionog Vijeća Muslimana (KRM – Koordinationsrat der Muslime) u više od 2000 džemata akcija „Muslimani dižu svoj glas protiv nasilja i nepravde“. Jednom značajnom akcijom, imami u bavarskoj prijestolnici dali su poseban doprinos ovom događaju. Naime veliki broj imama iz različitih džemata okupio se taj dan u prostorijama Minhenskog Foruma za Islam (MFI – Münchner Forum für Islam), gdje je tom prilikom pročitana i potpisana deklaracija protiv nasilja i terora kojeg pojedine grupe čine pod plaštom islama.

Deklaracija Muenchen 1

U deklaraciji pod nazivom „Ne u Božije i naše ime“ se između ostalog  ističe da je mjesto muslimanskoj omladini u školskim i univerzitetskim klupama, a ne na ratištima. U tekstu deklaracije se oštro osuđuje djelovanje ekstremističkih organizacija kao i paljenje i skrnavljenje nekoliko vjerskih objekata muslimana u Njemačkoj proteklih mjeseci.

Ujedno ovaj skup predstavlja prvi put da su se imami iz različitih etnički organizovanih muslimanskih organizacija sastali i donijeli zajedničku deklaraciju. Deklaraciju  je ispred svih imama pročitao hafiz Benjamin ef. Idriz, koji je inače bio i idejni tvorac i organizator ovog skupa. Zajednička deklaracija minhenskih imama naišla je na veliku medijsku pažnju širom SR Njemačke. Brojne renomirane novinske kuće izvještavale su o ovoj akciji. Uglednici iz njemačkog političkog i javnog života, kao i njemačka javnost općenito, pozdravili su ovu inicijativu kao jasan i nedvosmislen znak da su muslimani u Njemačkoj opredijeljeni zajedničkim univerzalnim vrijednostima poput pluralizma, suživota, mira i tolerancije.

Zajedničkoj deklaraciji prisustvovao je i značajan broj imama iz bošnjačkih džemata u Münchenu, što nas posebno čini ponosnim. Među njima su bili: hfz. Admir ef. Husić (Ikre), Abdulvehab ef. Vehabović (Hidaje), Mirzet ef. Džafić (Tevhid), Izet ef. Bibić (Fedžr), Nusret ef. Hodžić (Hidaje) i Fikret ef. Fazlić (Penzberg).

Foto

Nema komentara.

Upišite komentar