U Münchenu i ovaj put Bošnjaci zajedno klanjali Bajram

I ove godine Islamske zajednice Bošnjaka u Münchenu  inspirisane riječima Gospodara: “Čvrsto se držite Allahova užeta i nipošto se ne razjedinjujte ” organizirale su zajedničko klanjanje Bajram namaza. Više od 2000 Bošnjaka je u potpunosti ispunilo veliku dvoranu, šireći tekbirima duh međjubratske sloge i jedinstva.

10577058_736029856470832_2181836041898724508_n

Za ovaj već tradicionalni projekat u Münchenu „krivi“ su na prvom mjestu čestiti imami četiri Minhenska Džemata ali isto tako i vrijedni aktivisti svih džemata koji su ovog bajrama predvođeni članom Mešihata Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj,  Erminom Merdanovićem pokazali vrhunac organiziranosti. Dobrodošlicu prisutnim džematlijama ispred imama i džemata uputio je Mirza ef. Džafić a onda nakon bloka ilahija i kasida u izvedbi Vehab ef. Vehabovića, Nusreta ef. Hodžića i Nuradina Crnovršanina  skupu se obratio cijenjeni gost prof. Dr. Fuad ef. Sedić.

Dr. Sedić je u svo nadahnutom obraćanju istekao važnost familije kao i njeno očuvanje. Zatim o načinu klanjanja Bajram namaza pridsutne je upoznao i podsjetio Izet ef. Bibić, dok je bajramsku hutbu održao Kurra Hafiz Admir ef. Husić. Nakon Bajram namaza  na licima džematlija zarila je neskrivena radost zbog zajedničkog Bajram namaza. Organizatori ovog projekta i ove godine su bili džemati: Ikre, Hidaje, Tevhid i Fedžr.

Allah dž.š da obilato nagradi sve one koji su pomogli da jedan ovakav projekat zaživi i već postane tradicija u Münchenu dajući tako lijep urnek i primjer ostalim gradovima u dijaspori da i oni krenu ovim putem.

Nema komentara.

Upišite komentar