Sjećanje na plemeniti lik i djelo rahmetli Nermine Subašić

lila ruža15.jula, na dan kada je i rodjena, pred dušu rahmetli Nermine Subašić, supruge našeg imama Hamze ef. Subašića, koja je na ahiret preselila 28.maja 2011.g. njena porodica je upriličila iftar za sve džematlije, a sestre džematlijke su joj proučile hatmu koja je pred njenu dušu poklonjena neposredno pred jaciju namaz. Tom lijepom povodu prisustvovale su i ugledne ličnosti IZ Bošnjaka Njemačke, muftija Pašo ef. Fetić i gl. Imam regije Baden Wuertemberg Enver ef. Pašalić, mnogobrojne džematlije, prijatelji i članovi porodice.

Iftar dovu proučio je imam Enver ef. Pašalić, jaciju predvodio muftija Pašo ef. Fetić, a teravih namaz sin rahmetli Nermine hfz. Sead Subašić.

Uz obilan iftar i u ugodnoj atmosferi naše vrijedne džematlijke i džematlije su se sjećale plemenitog lika i djela naše nam drage merhume Nermine.

Nermina Subašić (rodjena Skenderović) je rodjena 15.07.1966.g. od oca rahm. Prof. Dr. Aćifa Skenderovića i majke prof. Hadži Subhije Hadžimajlić. Odrasla je u ulemanskoj porodici, kada je to u ondašnje vrijeme bila privilegija samo odabranih. Osnovnu školu je završila u Visokom, a prvu gimnaziju u Sarajevu, potom upisala filozofski fakultet u Sarajevu, kada sa svojim izabranikom Hamzom ef. Subašićem stupa u brak i odlazi u Kairo. Svjesna svoje zadaće pred Allahom, nastavila je islamsko obrazovanje i krenula stazom svojih roditelja, djedova i pradjedova.

Kroz svoje skolovanje a kasnije i brak, sacuvala i dalje prenosila ljubav prema Allahu, dz.s, Casnom Kur`anu i iskrenu odanost svojoj vjeri Dini-Islamu.

Ponijevsi  ono najljepse iz svoje obitelji, cvrstinu vjerovanja, islamski ahlak, ljubav i iskrenost prenijela je kroz svoj zivot i rad na nas sestre i nasu djecu  u dzematu. S toga, na sebi svojsven nacin, ostavila je neizbrisiv trag u nasem okruzenju i sire. Iako nije imala mnogo godina, znala i umijela je u svako doba sta i kako treba djelovati, time je ispunjavala svoju misiju iskrene muslimanke-mu`minke. Krasile su je najljepse osobine, odanost prema Allahu dz.s. skromnost, blagost, strpljivost, iskrenost, mudrost i postenje.

Za svog zivota sa svojim mužem Hamzom ef. rodila je svoje troje prekrasne djece, Fuada, Seada i Esmu i time ocitovala svoju najljepsu ulogu, ulogu majke. Kroz svoj odgoj uspjela je svoju ljubav prema Allahu i Casnom Kur`anu prenijeti i na svoju djecu. Od svoje majke naslijedjenu ustrajnost ucenja Casnog Kur`ana, njen sin Sead krunisao je ucenjem hifza, time stekao zvanje prvog hafiza sa ovih prostora.

Pored obiteljskih obaveza nasa rahmetli Nermina nesebicno se zalagala za vrijednosti islamskog obrazovanje nas  muslimanki na ovim prostorima. Kao i svi mi u zivotu susretala se s Allahovim iskusenjima i zivotnim obavezama, ali je zivjela dostojanstveno i casno.

Pored svega imala je uvijek vremena i stila da odgovori nadolazecim izazovima, kao i da inovira svjezim idejama nasu ovdasnju svakodnevnicu. Nije djelovala samo lokalno, nego je nastojala povezati ovdasnje dzematske aktivnosti i ideje s institucijama i radom, nasih sestara u domovini .

Njen prerani odlazak na bolji svijet, ostavio nas je tuznim, ali njen rad i djela zasigurno su vrijedna naseg postovanja,sjecanja i paznje.Rahmetli Nermina, kako za nasu generaciju tako i za buduce, svakako je svijetli primjer uzorite i neobicne muslimanke- bosnjakinje!

Zbog svega toga sto je posjedovala ,svi smo je iskreno voljeli,cjenili i posovali.

Zivjela, radila i djelovala je s stilom, generacijski u vremenu i prostoru.

Molimo Allaha. dz.s. da joj podari najljepse mjesto u Dzenetu-Firdevsu, te da je obraduje nasim ibadetskim-sjecanjem, njenoj majki, djeci i porodici, kao i svima koji su je voljeli i postovali, snagu pamcenja.

Inna lillahi we inna ilejhi radzi´un. (Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo)!

Sestre dzemata IZ Stuttgart!

1 komentar na “Sjećanje na plemeniti lik i djelo rahmetli Nermine Subašić”

  1. Subhija Hadzimejlic (obavezno)

    Aug 01. 2014

    Rahmetullahi alejha rahmeten wasiaten.Dobra djela zive i poslije smrti dobrih ljudi.

    Upiši odgovor na ovaj komentar

Upišite komentar