Muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić posjetio bošnjačke džemate i Ambasadu BiH u Berlinu

U sklopu posjete Uredu kancelarke Angele Merkel, u petak 23.05.2014.g. gdje je prenio poruke Reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića za pomoć ugroženim od katasrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić posjetio je bošnjaćke džemate u Berlinu i Ambasadora Bosne i Hercegovine gospodina Edina Dilberovića.

Na džuma-namazu u IKB Berlin

Muftija Fetić  prvo je posjetio  Islamski Kulturnicentar Bošnjaka gdje su ga dočekali stari i novi predjednik džemata hadži Idriz Mahmutović i Meho Travljanin te  imam Advan ef. Ljevaković. Nakon kraćeg razgovora uslijedilo je pripremanje za džumu namaz. Prije ezana za džumu namaz, imam je najavio muftiju Fetića  i pozvao ga da se obrati. U svom obraćanju muftija je prenio selame i poruku Reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića  džematlijama i pozvao ih na zajedništvo i  redovno učestvovanje u zajedničkim akcijama i projektima koje vodi Mešihat IZBNJ u kordinacije sa Rijasetom IZ u BiH. Posebno je naglasio važnost učestvovanja u pomoći nastradalima od poplava koje su pogodile veliki dio naše domovine. Nakon džume namaza Muftija je razgovarao sa imamom Ljevakovićem i predsjednikom džemata Travljaninom o aktivnostima u džematu i odnosu prema IZBNJ.

u berlinu 183

Prijem u Ambasadi BiH

Istog dana nakon ikindije namaza Muftija je posjetio Ambasadu BiH gdje ga je primio ambasador  Edin Dilberović. U jednočasovnom razgovoru ambasador Dilberović upoznao je Muftiju o tome šta ambasada i konzulati BiH u Njemačkoj rade i kako mogu pomoći oko prikupljanja i slanja pomoći za ugrožena područja. Muftija je prenio apel Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića da se što više angažujemo i što bolje organizujemo kako bi se pomoglo narodu koji je ostao bez kuća, stanova, namještaja i druge imovine. Razgovaralo se i o drugim pitanjima kao što su dopunske škole za našu djecu i načinu registracije za predstojeće izbore u mjesecu oktobru.

u berlinu 188

Na akšam namazu u džematu BKZ Ikre-Berlin

Nakon posjete ambasadi BiH, muftija Fetić posjetio je i novi bošnjački džemat u Berlinu BKZ  Ikre, koji djeluje nešto više od godinu dana, gdje su ga srdačno dočekali imam Zikret ef. Mustafić, predsjednik džemata i vrijedne džematlije. Imam i predsjednik džemata predstavili su džemat i upoznali muftiju sa osnivanjem i razvojem džemata, te zatražili priznanje džemata unutar Mešihata IZBNJ.  Napomenuli su da je ovaj džemat nastao iz potrebe da se okupi što veći broj bošnjaka koji nisu bili aktivni i zbog  udaljenosti mnogih kvartova gdje žive Bošnjaci. Oni komunicraju i održavaju dobre odnose sa drugim bošnjačkim džematom IKB-Berlin. Nakon akšam namaza Muftija se obratio džematlijama i pozvao ih da čuvaju srednji put Islama, da grade džemat na našoj praksi i da grade i čuvaju dobre međuljudske odnose i da sarađuju sa drugim džematima.  Džemat je lako osnovati, ali je potrebno puno više volje, rada i truda da se džemat razvija i da se održava. Razgovor je nastavljen uz večeru i kahvu sve do jacije.

u berlinu 194

Nema komentara.

Upišite komentar