Održane sedme hatma-dove u džematu Aachen

U subotu, 15.03.2014 održane su sedme po redu Hatme za 8 polaznika mektebske nastave džemata Aachen. Toga dana džamija je bila pretijesna da primi sve pozvane, rodbinu, prijatelje i poznanike kao i džematlije džemata Aachen. Između ostalih hatma dovi su prisutvovali i gosti iz domovine kao i okolnih zemalja Belgije, Holandije, Francuske.

IMG_9043

Svečanost je učenjem Kurana otvorio Fahrudin ef Dzinić, koji je u svojstvu člana komisije za mektebsku nastavu IGBD doputovao iz Wiesbadena. Svi polaznici njih 8 prestavili su se zatim kratkim učenjem odlomaka iz Kurana /ašere/ nakon čega  je proučena sura Jasin, gledajući u čemu su ponovo uzeli učešća svi kandidati. Posebnu pažnju pa i suze prisutnih izmamio je kandidat grupe odraslih Nihad Bašić, osamnaestogodišnjak, izvrsnim  i posebno milozvučnim učenjem Kurana. Najstariji kandidat h. Ismet Mujezinović /67 godina/ nije krio svoju radost  pa i uzbuđenost pri učenju Kurana , pri čemu je znao i pustiti po koju suzu. Uz h. Ismeta iz familije Mujezinović  među mlađim kandidatima bila je i unuka h. Ismeta Selma  Mujezinović  koja je sa sigurnošću, smireno učila svoje djelove Kurana. Emina Peljto  takoder kandidat polaznika mektebske nastave u svom nastupu je pokazala zrelost i sigurnost, posebno pri učenju sure Jasin i stranice Kurana. Familija Tanjo, takoder je imala duplu radost, majka Asima i sin Edim  zajedno čine hatmu, pri čemu se majki mora priznati izuzetna upornost  u svladavanju  vještine učenja Kurana. Rijad Muminović i Nermin Okanović, svoje dugogodišnje mektebovanje također su uspješno okončali hatma-dovom, kao prvi u familiji na radost roditelja i rodbine iz Bosne.

IMG_9079

Skupu se na kraju obratio Fahrudin ef Džinic nadahnutim vazu-nasihatom o značaju učenja, izučavanja i prakticiranja Kur'ana u svakodnevnici u kasnijem životu, naglasivši da današnji hatmaši nose sa sobom pečat hatmaša koji obavezuje. Čestitao je imamu, roditeljima kao i polaznicima te im zaželio Allahov rizaluk, zadovoljstvo i nagradu. U ime džemata obratio se predsjednik dzemata Sulejman Ademović  te je tom prilikom kako je uobičajeno svim učesnicima  uručio  prijevode Kurana kao novčane hedije.

IMG_9077

Adekvatno je nagrađen i imam džemata Mehmed ef. Jakubović koji se zahvalio i naglasio da su ovo treće hatme zaredom u zadnje tri godine te je najavio nove hatme za narednu godinu, grupu žena koje podučava Esma hanuma Jakubović.

Jelo i zakuska bili su na nivou svečanosti, za nešto preko 180 prisutnih u džamiji. Bila je to još jedna u nizu džematskih svečanosti za pamćenje.

Pripremio K.M.

IMG_9057

Nema komentara.

Upišite komentar