U Minhenu održana manifestacija “Ispuni svoju dužnost, izađi na izbore 2014”

U Minhenu, glavnom gradu Bavarske održana manifestacija pod nazivom “Ispuni svoju dužnost, izađi na izbore 2014” u organizaciji Radne Grupe Bošnjaka Minhena (RGBM), koja je sastavljena od tri nevladine organizacije i četiri bošnjačka džemata u Minhenu (BAF – Bošnjački Akademski Forum, CSI – Centar Savremenih Inicijativa, Sadake i džemati Tevhid, Fedžr, Hidaje i Ikre.

09_Iz pozadine

Dom kulture Milbertshofen bio je solidno popunjen, što svjedoči odgovornost naših građana, da se odazovu pozivu na izbore u oktobru 2014. godine i što je znak za izuzetno pojačanu političku zrelost naših građana.

Glavni gost večeri bio je veliki patriota Bosne i Hercegovine gos. Sejfudin Tokić, koji je u lijepo osmišljenom dijalogu sa moderatorom večeri, poznatim pjesnikom Mustafom Širbićem, u dvosatnom razgovoru istakao važnost registracije građana dijaspore za predstojeće izbore. On je također ukazao na glasački potencijal dijaspore i njeno pravo i obavezu da učestvuje u političkim procesima u domovini, osobito u manjem bh. entitetu.

Gospodin Tokić je također govorio o trenutnom stanju u BiH i nedavnim protestima, te svakodnevnim uplitanjima i podvalama sa istoka i zapada.

Naglasio je nužnost organizovanja probosanskih partija u RS-u, te odaslao svim građanima dijaspore jasan apel i poziv da učestvuju u promjenama i građenju boljeg društva i države. Ujedno se gospodin Tokić zahvalio organizatorima RGBM-a i pohvalio entuzijazam i želju dijaspore da pomaže svojoj matici.

Mustafa Širbić je svoj dio zadatka odradio na zavidnom nivou, postavljajući veoma direktna pitanja, tako da su prisutni mogli dobiti mnogo jasniju i pregledniju sliku stanja nego što se to svakodnevno dobiva u medijima. On je sa nekoliko svojih numera uljepšao druženje i sa kulturne strane obogatio program.

Skupu se obratio i jedan od osnivača RGBM-a i organizatora ove manifestacije Haris Holjan i prezentirao historijat i aktivnosti ove radne grupe. Kao domaćin izrazio je dobrodošlicu gostima večeri i posjetiocima te pozvao na veću suradnju, kako Bošnjaka u Minhenu, tako i njihovih udruženja. On je također najavio pojačan angažman ove radne grupe po pitanju registracije građana za izbore 2014.

Večer su muzički i vizuelno uljepšale izvedbe spotova i kratkih filmova sa probošnjačkim sadržajima priređene od članova RGBM-a.

Dženan Beganović

1 komentar na “U Minhenu održana manifestacija “Ispuni svoju dužnost, izađi na izbore 2014””

  1. Ammar

    mar 24. 2014

    Rano ste poceli… 🙂 ali tako i treba!

    Upiši odgovor na ovaj komentar

Upišite komentar