Održana Večer Kur'ana u Essenu

Nema nikakve sumnje da je islamska  vjeronauka u  jednom dzematu jedan od najvaznijih i najprioritetnijih zadataka jednog muallima. Naime, ucenje i poducavanje mladih propisima islama, propisima morala, edeba i karaktera, svakako da je jedan od najplemenitijih poslova jednog muallima u izgradnji  jedne licnosti. Ta mala djeca, ti mladici i djevojke, cistog srca i plemenite duse, pod abdestom, lijepo obuceni, cisti i uredni, na islamskoj vjeronauci  uce propise nase lijepe vjere i upoznaju se sa svim onim sto nam je Uzviseni Allah dz.s. naredio i upoznaju se sa svim onim sto nam je nas Gospodar Allah dz.s. zabranio. Taj emanet ucenja,poducavanja i odgoja najmladih, povjeren je roditeljima, dedama i nanama, rodbini i drugima. Svakako, muallim kao vjeroucitelj ima posebno mjesto u procesu odgoja i obrazovanja mladih.  To je emanet koji nam je Allah dz.s. povjerio na ovome svijetu i za koje ce nas Allah dz.s. pitati na buducem svijetu. Moramo sve uraditi da taj emanet opravdamo .

03

Dzemat Essen ima dugu tradiciju ucenja i poducavanja mladih na islamskoj vjeronauci. U prosloj, 2013 godini mi smo obiljetili naj dzematski jubilej, 30 godina uspjesnog rada dzemata. Veoma  veliki broj ucenika u proteklim godinama prosao je kroz  islamsku vjeronauku u nasem dzematu.

16.02.2014 godine odrzali smo nasu dzematsku svecanost  pod nazivom: „Vecer Kur‘ana.“  Tu noc,  12 ucenika islamske vjeronauke ucili su Kur‘an gledajuci i napamet. Bilo ih je lijepo slusati i uzivati u njihovim prelijepim djecijim glasovima. Dug je proces dok ucenici vjeronauke stignu do ovog stepena. Radost prisutnih, a posebno roditelja bila je vidljiva na njihovim licima i njihovim ocima. A kako i ne bi. Ucesnici sa vjeronauke u svecanosti  „Vecer Kur“ana“ bili su:  Tursic Leila, Tursic Ema, Kurtagic Ammar, Kurtagic Amina, Kurtagic Emin, Topalovic Anela, Topalovic Adela, Fehric Mahira, Dudic Fatih, Hadzimujic Dzano, Jagodic Vahida i Hajdarovac Sara. Svi oni zasluzuju cestitke i pohvale za znanje koje su pokazali u ucenju  Kur‘ana.  Svima njima obezbijedili smo i lijepe nagrade koje smo urucili na kraju ove lijepe svecanosti. Urucili smo im novcane  nagradu i po jednu lijepu knjigu. Zahvaljuejmo onima koji su  pomogli svojim novcanim prilozima sa kojima smo obradovali svakog ucesnika. Novcane priloge su dali:  Alic Edin, Jamakovic Jasmin, Alemder Mahir, Yilmaz Enver, Šadic Suad, Fehric Midhat, Bahto Vahid, Kucukalic Damir, Čokic Haris i Mešic Raif.  Neka ih Allah dz.s. nagradi  i neka Allah dz.s. njihove nijetove ukabuli. Na kraju svecanosti predsjednik dzemata Almir Brcaninovic, ispred clanova Odbora,pohvalio je ucenike vjeronauke za pokazano znanje, zahvalio onima koji su novcano pomogli ovu svecanost i iskazao zahvalnost svim dzematlijama za pomoc i podrsku za ovakve i slicne svecanosti. Ovu lijepu svecanost zavrsili smo sa dovom, klanjali jaciju namaz i poslije jacije pocastili sve prisutne sa onim sto smo pripremili. Molimo Allaha dz.s. da nas pomogne u daljem cinjenju dobra i da Allah dz.s. bude s nama zadovoljan. Amin.

Imam u Essenu, Dzemal  ef. Hasandic

Nema komentara.

Upišite komentar