Rebiu-l-ewwel u džematu Hamm

Boze Milosni i mi u Hammu – Ko dan radosni mevlud velicamo

U dzematu Hamm ovogodisnji mjesec rebiu-l-ewwel iskoristili smo  kao povod za nekoliko znacajnih aktivnosti i desavanja s kojima se htjelo potaknuti dzematlije na aktivnije razmisljanje o Poslaniku s.a.v.s. i o nasem odnosu prema njemu.

Na taj nacin smo dali doprinos  sveukupnim zbivanjima  u toku ovog mjesecu u Njemackoj a i siroj muslimanskoj zajednici. No, i pored onog ibadetskog smisla, cilj nam je cuvati i ocuvati vlastiti bosnjacko-muslimanski identitet i odoljeti zapadnoj asimilaciji.

U svakom nacionalnom identitetu postoji mnostvo nijansi i razlika koje svaki pripadnik na svoj nacin dozivljava, osjeca i izrazava. U tom smislu, bosnjacki identitet je poseban, imajuci u vidu da nacionalni identitet nije samo kolektivna, nego i individualna cinjenica. Jedna nasa posebnost je mevlud a u dijaspori on dobija svoj veci smisao i znacaj.

h1

Pored nekoliko mevluda u privatnim kucama, u dzamiji u Hammu je organiziran mevlud i prigodan program dana 12.1.2014 god, kojeg su izveli musafiri iz Janje. Dvadesetak polaznika sekcije Kur´ana koju predvodi glavni imam u Janji Omer ef. Camic, izveli su svoj program u kojem je sadrzan i mevlud i kazivanja o Poslaniku, ilahije, kazivanje o Janji u protekloj agresiji na BiH, a ponajvise ucenje Kur´ana. Ovi mladi ucaci medju kojima je i evropski prvak u kategoriji 5 dzuzova Gadusevic Suad kao i pobjednica na nivou Rijaseta IZ u BiH Camic Fatima,  pokazali su da vrijedi truda njihov dolazak i obilazak nekoliko ovdasnjih dzemata. Na kraju programa, predsjednik Medzlisa IZ Janja, Ahmet Gruhonjic, toplo se zahvalio na lijepom prijemu i hediji koju im je urucio predsjednik dzemata Hamm Admir Memic. Za musafire je pripremljen rucak i kolaci a za sta su zasluzne nase vrijedne dzematlinke. Ubrzo su nastavili put prema Hagenu gdje su vec na aksamu imali nastup a u Hammu ostavili vrlo lijep utisak.

Zatim, u sklopu nekoliko tribina i druzenja u dzematima u NRW, prof.dr. Zuhdija Adilovic je gostovao u dzematu Hamm 24.1.2014 god., poslije jacije namaza.

Dr Adilovic je govorio o stilu zivota Muhammeda a.s. kojeg bi trebali primijeniti u svim segmentima zivota a ne samo u ibadetima. Dao je preporuku da se cijeli mjesec rebiul-ewwel posveti raznim sadrzajima i desavanjima.

h2

Tom prilikom je bila dobra posjeta u dzamiji a nakon veoma nadahnutog predavanja druzenje se nastavilo uz kahvu i kolace u dzamijskim prostorijama. Drago je ljudima u dijaspori kad im dodje neko iz Bosne, nije to samo ona ekonomska racunica vec osjecaj da neko misli i na nas i da smo vrijedni paznje a s druge strane ucvrscuje se veza sa domovinom, kao sto rebiu-l-ewwel i mevlud ucvrscuju vezu sa dzamijom i vjerom. Ovakav nacin cuvanja vjere i tradicije vuce svoj korijen iz duboke proslosti, mijenjajuci vremenom snagu svog naglaska, ali ostajuci uvijek jasan i postojan.  Trudimo se da tako i ostane.

Kao sto onomad Mesin Hasan rece carigradskoj gospodi: „Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa.“

Nedzad Nuhic

Nema komentara.

Upišite komentar