Mevlud povodom rođenja Muhammeda a.s.(IZB „Saraj-Bosna“ Osnabrück e.V.)

12. Rebiul evvel je dan radosti za svakog pripadnika Ummeta Muhammeda a.s., ali i ne samo njih već i svakog stvorenja Božijeg. To je dan koji svojom odabranošću u srca svakog mu'mina slijeva svakojake rahmete i berekete kur'anskog ajeta u kojem Allah dž.š. proglašava najveću Svoju milost ukazanu ljudima još od predskozorja egzistencije Adema a.s.-; sheme i kalupa ljudskog roda, :“A tebe smo poslali samo kao milost svjetovima.“(El-Enbija,107). Doista, on bijaše uosobljenje ovog Allahovog proglasa. Muhammeda a.s. nikad nije proklinjao, niti se svetio, naprotiv njegova milost se protezala čak i na one koji ga kamenjem gađaše, na one koji ga iz doma protjeraše, one koji svaku svoju minutu provodiše kujući planove kako da ga ubiju. Riječi Pejgambera milosti kada je oslobodio Mekku rezoniraju kroz povijest ljudskog roda neponovljivim tonom :“Reći ću vam ono što je Jusuf a. s. rekao svojoj braći: ‘Ja vas danas neću koriti, idite, slobodni ste’.“

IMG-20140112-WA0005

U znaku i sjećanju na „Milost svim svjetovima“ i u našem džematu, IZB „Saraj-Bosna“ Osnabrück, obilježeno je, na dan 12.1.2014 godine po miladu, rođenje pejgambera Muhammeda a.s. Svečanost je počela dolaskom prvih džematlija u minutama prije ikindije namaza , koji su sa sobom donijeli nasmijana lica, lijepo raspoloženje i srca željna zikra, salavata i poučnih priča o životu Habibullaha a.s. Svečanost je započeta tik nakon ikindije namaza, koji se obavio u džamiji ispunjenom do zadnjeg mjesta s vjernicima, i to poučnim vazom o Pejgamberu a.s. koji se sukusirao zaključkom da je naš veliki imperativ i emanet učiti i proučavati u Ime Onoga Koji stvara čovjeka od zakvačka (El-Alek, 1), te da taj emanet moramo posebno sprovesti sa našim evladom dajući im odgoj i obrazovanje koje će biti istinska refleksija života našeg Pejgambera a.s. Nakon uvodnih riječi pristupilo se učenju riječi zikra, salavata, ilahija, pobožnih recitacija i stihova mevluda (života Pjegambera a.s. u lahkozapamtljivom i lahkorazumljivom distihu bosanskog pobožno-poetskog genija) koji su krasili atmosferu u džamiji prizivajući onaj skup meleka koji se Allahu dž.š. obraća za milost i oprost za skupinu koja Ga zikri. Radost je bila još veća što su cijeli program izvela djeca polaznici mektebske nastave, pa su čehre roditelja, djedova i nana bile ispunjena posebnim tragovima ponosa. Veličanje Allaha dž.š. i salavati na Muhammeda a.s. su upotpunjeni dovom na kraju svečanosti u kojoj je molba Uzvišenom da nas učvrsti na pravom putu i da nam podari sabura da svoj život provedemo slijedeći primjer Muhammeda a.s. i našu djecu odgojimo u istom. Naši vrijedni polaznici Mekteba su nagrađeni slatkišima , a i riječima pohvala i blagosivljanja prisutnih. Nakon upotpunjenja svečanosti prisutni su mogli da uživaju u jelima koje su za tu priliku spremile naše sestre u islamu, a i osvježe se napitcima u našoj kafeteriji.

Molimo Uzvišenog da Svojom nagradom obraduje sve one koji su svojim prisustvom uveličali ovo radosno okupljanje ,a posebno našu djecu koja su nam svojim glasićima spremili posebnu radost te da ih čuva od svakog zla i stranputice, amin ja Rabbi.

Nema komentara.

Upišite komentar