Wiesbaden: Dvadeset zajedničkih godina u ljubavi, povjerenju i razumijevanju

Pod ovim geslom džemat Islamske zajednice Bošnjaka u Wiesbadenu koji je smješten u prelijepoj zgradi u samom centru Grada obilježio je svoju dvadesetogodišnjicu kontiuniranog rada i djelovanja,i kako s ponosom i zahvalnošću imam efendija Džinić Fahrudin reče da je zahvalan Uzvišenome Gospodaru “koji je donio konačnu odluku da budem imam u ovomeGradu!” Da, upravo je tako. Fahrudin efendija svoj angažman doživljava kao od Allaha povjerenu mu misiju! Istovremeno on, koji je kao brojne hiljade nas žrtva agresije sije ljubav za koju ističe da je dar od Boga i da smo na nju svi od reda pozvani da je propagiramo, da je živimo, i da je u drugima oživljavamo. Isto sam osjetio i u razgovoru sa Predsjednikom g. Džonlić Adnanom kada mi je pun ushićenja rekao: “Mi nastupamo otvoreno i iskreno i sa punim srcima. U projekat kupovine našega Centra ušli smo u momentu kada je ukupan godišnji ulaz clanarine našeg džemata iznosio samo oko trideset hiljada eura, a po potpisu ugovora o kupovini mjesečna rata bila je dvije ljihade i pet stotina eura! Bilo je i kolebanja i nevjerice, ali nas dva i vrijedne džematlije, mi svi zajedno osjetili smo da ćemo uspjeti. Allahova volja da uspijemo bila nam je najveća podrška, i evo noćas slavimo i sa zahvalnošću i sa punim pravom!”

Islamische Gemeinschaft der Bosniaken 20 Jahre Jubiläum Tattersaal Foto: Erdal Aslan

Svečanosti Jubileja trajale su deset dana od 05. decembra, pa sve do u večer, subotnjeg 14. decembra, 2013. kada je u gradskoj dvorani Tattersall održana Centralna završna svečanost. Sala je starija, pomalo rustikalna. Nju je predivna dekoracija od strane domaćina ali i ruka i umjetnine ef. Jakubovića preuredila u lijep bosanski ambijent u kojem se prožimaju ovdašnje njemačko i naše tamošnje bošnjačko.

Od samog početka svečanosti dalo se zapaziti da je u središtu dvostruki cilj: Izraziti zahvalnost vrijednom džematu Wiesbadena, ali i zahvaliti se i prikazati se u punom sjaju Gradu u kojem ovaj bošnjački džemat uživa visok ugled i veliko povjerenje. U ime Grada zahvalu na pozivu i svoje čestitke ali i pohvalu džematu i imamu za desetogodišnju plodnu saradnju izrazila je gospođa Rudolph Janine iz Ureda za Integraciju i useljenje. Obratili su se i predstavnici vodećih crkava Grada: ispred Evangelističke crkve sveć. g. Endter Klaus, sa kojim imam Džinić ima posebno bliske kontakte i dijalošku saradnju a ispred Katoličke crkve sveć. g. Wagner Peter. Pravoslavnu crkvu predstavljao je etiopski svećenik g. Chehaye Yerrard. Sa crkvama Imam i Islamska zajednica održavaju redovne susrete i izmjenjuju iskustva o mnogim bitnim zajedničkim pitanjima.

Posve prirodno, ova Zajednica kroz svoje dvadesetogodišnje trajanje i svoj ne tako lagahan put održavala je i održava kako primjerne kontakte sa susjednim bošnjačkim džematima, tako i sa turskim i arapskim džematima. U sastavu ove zajednice koja zna da prihvati različitosti odražava se dobrim dijelom i sama struktura džematlija ovoga grada pa se ta fina izmješanost nacija već pri prvoj posjeti mesdžidu da uočiti, ali također i u ovu svečanu večer. U sali je gotovo cio jedan red bio popunjen gostima iz različitih džemata koji su došli da odaju priznanje ovoj Zajednici i uruče joj  svoja čestitanja. Uz prisutne imame Ahmed ef. Kajošević, Halil ef. Makić, Zahir ef. Duraković, Ishak ef. Alešević, Zenahir ef. Mrakovići njihove džematlije, došli su brojni vjernici i vjernice iz okolnih džemata bez prisustva svojih imama. Posebno je bio zapažen Bekir ef. Šuško koji je specijalno iz Sarajeva doputovao na ovu svečanost.

IZB_Wiesbaden_dio_programa

Ispred Mešihata IZBNJ programu su prisustvovali Muftija  Pašo ef. Fetić, Predsjednik g. Atlagić Edin, Glavni imami: Mehmed ef. Jakubović i Ishak ef. Alešević, Gen. sekretar Zenahir Mraković, i član g. Ševket Zukić. Program je pratilo više od 400 gostiju u prepunoj dvorani, u kojoj su sve stolice bile brzo popunjene, pa je stotinjak osoba stojeći popratilo ovaj bogat petosatni program koji niti i jednog trena nije bio dosadan nego se u svojoj šarolikosti doživljavao kao bogatim šarama protkan bosanski ćilim od finog Kur'anskog Fatihom otpočinjanja iz grla maloga mektebskog hora do tihog sevdaha umjetnika i lijepih ćaskanja do poslije ponoći. Organizator se pobrinuo da cio kontinuitet po događanjima i osobama obuhvati, pa je posebnom pozivnicom bio pozvan i prvi muftija IZBNJ g. Mustafa ef. Klanco koji je u prostorijama ove džematske zajednice, na Prvoj Konstituirajućoj sjednici Sabora IZBNJ,22. aprila 2007. izabran za Muftiju. Međutim, usljed bolesti bio je izostao pa je u pisanoj formi izrazio svoju čestitku.

Predsjednik IZBNJ g. Atlagić Edin u svečanoj formi govora obratio se skupu čestitanjem uime Zajednice i u svoje ime. Nije izostalo njegovo prezentiranje hoda našega naroda od agresijom prognanih do naroda koji danas hodi ponosito i uzdignute glave moralno i vjerski očvrsnuo a kvalitetno integriran u svoj novi radni i životni prostor. Zahvalio seGradu na podršci muslimanima i IZ, i uručio kršćanima čestitke u povodu predstojećih praznika. Primjetio je da je sve više prepoznatljiva efikasna, funkcionalno uspostavljena struktura novog ustroja i podmlađenog sastavaIZ Bošnjaka u Njemačkoj.  U svome obraćanju on je naročito istakao dječiji i omladinski hor džemata jer u njima vidi nadu u bolje islamsko sutra ovdje. Glavni imam Oblasti ef. Alešević istakao je da nakon našeg izražaja kroz kvantitativno moramo preći na kvalitetnije naše ibadetsko i čvršće i prisnije bratsko među nama citirajući islamske klasike koji su isticali kako je džematska zajednica sam Allahov dar koji svakom pojedincu i njegovoj familiji daje više od onoga što pojedinac u Zajednicu donosi i daje. Muftija Pašo ef. Fetić nakon uručenih čestitki i dobrih želja domaćinu naglasio je troje: prvo, kvalitetnu integraciju u njemački društveni i državni prostor, očuvanje našeg islamskog i moralnog kroz porodicu i džamiju, te očuvanje nacionalnog identiteta i to posebno jezika bosanskog. Obraćanje ovog vrhovnog vjerskog autoriteta IZBNJ bilo je ujedno i završnica prvog dijela svečanosti.

Gospođa Sevdeta Dizdarević i gosp. Mustafa Širbić izvanredno kvalitetno su se kroz numere programa smjenjivali. Posebno veliki efekat na njemačke goste ostavili su stihovi Širbića, umjetnika koji je u programu bio mnogo više od voditelja jer je u nježnoj formi stihova podastirao širinu islamskog duha ljubavi i saradnje na dobru. Za ugodan muzičko-pjevački efekat pozvan je trio sa Akademije za muzičku umjetnost iz Sarajeva u sastavu: Latif Močević, Meho Radoović i Džemsid Hodžić. Ljepotom glasova, zvucima klavira i klarineta ovi su umjetnici zaustavljali dah prisutnih u sali. U zasebnom dijelu programa koji je nakon pauze uslijedio bila je opuštenija atmosfera, lijepog ugođaja i visokog umjetničkog dosega bez pretjeranosti i kiča upravo onako kako i priliči svečanosti ove vrste.

I.Alesevic

Nema komentara.

Upišite komentar