Godišnji mevlud u Hammu i ispraćaj Ibrahim ef. Bašića u penziju

Svečanost održavanja godišnjeg mevluda u džematu Hamm održana je u Nedelju  prvoga  Decembra poslije podne namaza. Novi imam  u džematu Hamm Nedžad ef. Nuhić koji je poslije Ramazana ove godine zamijenio dosadašnjeg imama Ibrahim ef. Bašića zbog njegovog odlaska u zasluženu mirovinu-penziju, u pozdravnoj riječi zaželio je dobrodošlicu  svim prisutnim imamima ove regije na čelu sa glavnim imamom Mehmed ef.Jakubovićem, a posebnu dobrodošlicu zaželio je musafiru iz domovine prof. Mustafa ef. Spahiću koji je bio i vaiz  na ovom mevludu. Džamija je bila popunjena džematlijama iz Hamma i iz susjednih džemata.

IMG_8555

Mevludski program izvodili su imami; Ibrahim ef Bašić – Hamm, Mustafa ef. Ribić – Paderborn, Rasim ef. Žiga – Hagen, Redžo ef. Šekić – Bochum, Kemal ef. Crnac – Diseldorf, Nedžad ef. Bečić – C. Rauxel, Hais ef. Kalač – Dortmund –San, Mehmed ef. Jakubović – Aachen, Salko ef. Tozo – Ahlen, Husein ef. Granov imam u penziji, hafiz Vahid ef. Šabani albanski džemat Dortmund, Omer ef. Sarajlić – Dortmund, Sulejman ef. Spahić – sekretar Mešihata, Mustafa ef. Klanco – K. Lintfort, Munir ef Adilović – Siegen, Ruvejd ef. Jahić – Witten i imam domaćin Nedžad ef. Nuhić.

Poslije izvođenja mevludskog programa glavni imam  Mehmed ef. Jakubović se obratio prisutnima i najavio da je ova svečanost u znaku primopredaje imamske dužnosti između novog imama Nedžad ef. Nuhića i Ibrahim ef. Bašića koji odlazi u zasluženu penziju poslije 17 godina provedenih u ovom džematu. Mehmed ef.  je u ime Mešihata kao izaslanik  Muftije Fetića uručio Ibrahim ef. Bašiću ček od dvije penzije, kao i novčanu hediju koju su mu imami sa naše regije pripremili. Mehmed ef. je zaželio Ibrahim ef. dug život i lijepo zdravlje u mirovini a novom kolegi Nedzad ef. Nuhicu dobrodoslicu na podrucje Regije Düsseldorf  te svaki  uspjeh u radu . Ispred Mešihata Nedzad ef . je naručena  ahmedija koja je na taj dan putovala iz Bosne do Hamma te će biti naknadno uručena .

Nakon toga skupu su se obratio novoizabrani predsjednik dzemata Admir Memic .Zahvalio se Ibrahim ef. na uspjesno okonačanoj imamskoj misiji u džematu Hamm poželjevši mu ugodne i zdrave penzionerske dane Tom prilikom u ime odbora džemata uručio je prigodnu novčanu hediju , kao i hediju za njegovu hanumu.

Sekretar džemata Faik Mahić uručio je prigodnu novčanu hediju  džematlija, kao znak pažnje i zahvalnosti za 17 godišnji rad .

 Ibrahim ef. u svome obraćanju je dosta emotivno govorio zahvalivši se svima koji su mu u radu pomagali istaknuvši da je njegov život bio u znaku rada za zajednicu i džemat i da je od svoga dede i babe naslijedio imamski poziv.

Kao imam radio je na području Prijedora i u Banja Luci kao sekretar u muftijstvu, do izbijanja agresije, a u Njemačkoj u Darmstadtu i Hammu.

Mustafa ef. Klanco je u svome obraćanju istakao da se osjeća dužnim da istakne zasluge svih predsjednika koji su obavljali ovu funkciju  od osnivanja džemata i tom prilikom svim dosadašnjim predsjednicima uručio prigodne zahvalnice za njihov doprinos radu IZ Bošnjaka Njemačke, posebno u vrijeme dok je on bio glavni imam i muftija.

Na kraju ove svečanosti Mustafa ef. Spahić je održao vaz i u svome obraćanju govorio o vrijednosti džemata i Zajednice.

Klanjanjem ikindije namaza ova svečanost je privedena kraju, a poslije su svi prisutni bili počašćeni ručkom i kolačima.

Našem Ibrahim ef. želimo dug i hairli život u mirovini, a novom kolegi Nedžad ef Nuhiću želimo dobrodošlicu u našu sredinu i puno uspjeha u radu.

Ruvejd ef. Jahić

Nema komentara.

Upišite komentar