Ramazanska čestitka muftije IZBNJ

U četvrtak, 19.07.2012. god., sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec Ramazan, kada se klanja i prva teravija, a  petak je prvi dan posta. Ramazani-šerif je mjesec Allahove milosti i oprosta, mjesec  odricanja i ustezanja, ali i mjesec nade i velikih očekivanja, mjesec suosjećanja i zajedništva, mjesec davanja i pomaganja, mjesec pobjeda i uspjeha.

Ramazan je mjesec kojeg je Poslanik s.a.v.s. opisao ovim riječima: “O ljudi, prikučio vam se častan mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kojem je noć Lejletul kadr vrijednija od hiljadu mjeseci. Bog vam naređuje da obdan postite a noći u ibadetu provodite. Ko obavi nafilu u Ramazanu kao da je obavio farz izvan Ramazana, a ko obavi farz u Ramazanu kao da je obavio 70 farzova izvan Ramazana. Mjesec Ramazan je mjesec strpljenja, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana i mjesec u kojem se povećava prihod i opskrba vjernicima. U njemu posebno praktikujte 4 stvari. Dvije s kojima ćete zadovoljiti vašeg Stvoritelja i dvoje bez kojih vi nikako ne možete. Ono s čim ćete Stvoritelja zadovoljiti jest često izgovarajte Kelime i šehadet i istigfar a ono bez čega ne možete da molite Allaha dž.š. za Džennet i tražite zaštitu od Džehenema. Ko priredi iftar postaču ima nagradu kao da je roba oslobodio i bit će mu oprošteni mali grijesi učinjeni prema Bogu.”

Svim imamima, predsjednicima džemata, aktivistima i članovima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, kao i svim Bošnjacima i Bošnjakinjama u domovini i dijaspori i svim muslimanima i muslimankama, čestitam nastupajući Ramazani-šerif sa dovom Uzvišenom Allahu dž.š. da ukabuli naš post, namaze, mukabele, sadekatul-fitr, sehure i iftare, i naše iskrene dove. Zato u ovom mubarek mjesecu otvorimo naša srca, naše domove i naše džamije kako bi u njih unišla Allahova milost, oprost i bereket. Neka su nam stalno na umu Poslanikove riječi: “Ko isposti Ramazan vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.”

Ramazani-šerif mubarek!

Pašo Fetić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

Nema komentara.

Upišite komentar