Posjeta reisu-l-uleme džematu Witten

Witten, 24.11.2013. – Četvrti dan službene posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa reisu-l-ulemom mr. Husein ef. Kavazovićem započeta je posjetom džematu Witten, koji se nalazi u fazi izgradnje islamskog kulturnog centra. Reisu-l-ulemu Kavazovića dočekao je znatan broj džematlija ovog džemata na čelu sa imamom Ruvejd ef. Jahićem kao i oblasnim imamom regije Duesseldorf, Mehmed ef. Jakubovićem. Reisu-l-ulema je u pratnji muftije IZBNJ Paše ef. Fetića, zajedno sa imamom džemata Witten, glavnim imamom za regiju Duesseldorf, glavnim imamom za regiju Frankfurt, Ishak ef. Aleševićem, imamom Ahmed ef. Fetićem i referentom muftiluka IZBNJ Bilal ef. Hodžićem uz pratnju arhitekte obišao gradilište.

20131124_113011

Džamija u izgradnji se nalazi u samom centru grada na lokaciji gdje je nekada bila stara džamija. Grubi radovi koji su započeti u maju 2013. godine su privedeni kraju, a radove na džamiji izvode građevinska kompanija džematlije Midhata Bibića, koja je izgradila i donirala izgradnju prvog sprata, kao i kompanija džematlije Fehima Seleka, koja je  izgradila i donirala drugi sprat. Objekat su projektirali arhitekta Samir Hadžimujić i građevinski inžinjer Refik Hajrović.

Nakon obilaska gradilišta okupljenim džematatlijama i gostima  obratio se Ruvejd ef. Jahić upoznavši prisutne sa historijatom ovog džemata, aktivnostima kao i sa samim tokom izgradnje na objektu.

Nakon toga je riječ preuzeo reisu-l-ulema Kavazović koji se nakratko obratio džematlijama istakavši svoj ponos svim onim što je do sada vidio na svom putovanju kroz Njemačku zaželjevši džematu Witten hairli izgradnju objekta i skoro otvorenje. Reisu-l-ulema Kavazović  također je naglasio da mu je posebno drago što ima nas Bošnjake u Njemačkoj koji pomažemo svoju domovinu ali koji također grade mostove suradnje sa drugim religijama i drugim narodima sa kojima dolaze u dodir.

Ruvejd ef. je nakon obraćanja reisu-l-uleme predstavio izvođače radova koji su od samog početka maksimalno uključeni u izgradnju.

Sastanku su takođe prisustvovali i kršćanski aktivisti koji su u nedavnim demostracijama koje su bile usmjerene protiv izgradnje džamije u Wittenu stali na stranu IZ u Wittenu osudivši najstrožije one koji žele da spriječe izgradnju ovog vjerskog objekta u Wittenu.

Bilal ef. Hodžić, Referent Muftiluka IZBNJ

YouTube Preview Image

Nema komentara.

Upišite komentar