Održana svečana sjednica Sabora IZBNJ

U subotu, 23.11.2013. godine u hotelu Holiday Inn u Frankfurtu održana je sjednica Sabora Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kojom je predsjedavao  predsjednik Edin Atlagić. Ovoj svečanoj sjednici prisustvovali su i najviši predstavnici Islamske Zajednice u BiH na čelu sa Reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem. Pored Reisu-l-uleme delegaciju Rijaseta IZ sačinjavali su još i Dr. Amir Karić, rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH i  Mirsad Kalajdžić, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu.

Ovo je prva zvanična, radna posjeta Reisu-l-uleme Islamskoj Zajednici Bošnjaka u Njemačkoj ali i uopšte jednoj bošnjačkoj zajednici u dijaspori nakon stupanja na dužnost Reisu-l-uleme. Cilj posjete bio je da se iz prve ruke informiše o radu ali i sagledaju mogućnosti i perspektive ove najbrojnije i najorganizovanije IZ-e u dijaspori.

Edin Atlagić, predsjednik IZBNJ

Edin Atlagić, predsjednik IZBNJ

Sjednica Sabora IZBNJ otpočela je učenjem odlomka iz Časnog Kurana koje je proučio Dr. Ibrahim ef. Džafić. Nakon toga prisutnim članovima Sabora i predsjednicima džemata obratio se predsjednik IZBNJ Edin Atlagić. On je u svom izlaganju detaljno govorio o trenutnom stanju u IZBNJ sa posebnim osvrtom na perspektive koje Savezna Republika Njemačka omogućava i nudi našoj Zajednici u njenom institucionalnom pozicioniranju u budućnosti. On je predstavio strategiju i plan razvoja IZBNJ za narednih deset godina, navodeći pri tom najvažnije faktore koji bi strateškom primjenom podstakli daljnji razvoj Zajednice.Posebno je ukazao na potrebu jačanja srednjeg nivoa organiziranja. Edin Atlagić je u toku svog izlaganja također posebnu pažnju posvetio perspektivama u pogledu financijskog jačanja IZBNJ. Njegovo izlaganje više puta je podržavano gromoglasnim aplauzima prepune sale u kojoj je bilo preko stotinu delegata iz svih naših džemata.

„Pokretanjem ovih temeljitih procesa trajno bi bio riješen institucionalni, materijalni i pravni položaj naše Zajednice. Ovim putem krenule su sve muslimanske zajednice u ovoj zemlji. I na nama je da preuzmemo odgovornost i našu Zajednicu izvedemo na ovaj put koji nema alternativu. Sve drugo bilo bi postepeno odumiranje naše Zajednice“ – rekao je na kraju svog izlaganja Edin Atlagić.

Koliko je sve ovo bilo kvalitetno predstavljeno najbolje govorio dug i gromoglasan aplauz kojim su prisutni pozdravili  njegovo izlaganje.

Nakon predsjednika Atlagića riječ je uzeo Muftija Pašo ef. Fetić. On se najprije zahvalio predsjedniku na iscrpnoj analizi stanja i mogućnosti IZBNJ ističući svoje zadovoljstvo što naša Zajednica ima kadrove poput Atlagića koji su spremni, voljni i sposobni da našoj Zajednici pomognu kako bi stasala u jednu dobro organizovanu i modernu  Zajednicu. Muftija Pašo ef. Fetić je u svom dijelu govorio o onome što je urađeno na vjerskom planu ali i o onome što nam još predstoji.

Reisu-l-ulema

Reisu-l-ulema

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se tokom svog cjelokupnog obraćanja konstatno osvrtao na izlaganje gospodina Atlagića ističući svoju podršku ovakvom ozbiljnom pristupu u radu IZ-e. „Na vama je velika odgovornost za naš narod ovdje u Njemačkoj. Ali ja se ne bojim, jer ovdje imamo organizovanu IZ-u koja je jedini garant očuvanja našeg duhovnog i nacionalnog identiteta. Posebno sam sretan onim što sam mogao čuti i vidjeti ovih dana u Njemačkoj a napose onim što sam čuo danas od predsjednika Atlagića. Sretan sam što imamo tako mlade i stručne kadrove u našoj Zajednici. A vidim i vi ste sretni. Vaš aplauz malo prije to najbolje govori.  Želim vam kazati slijedeće: Ovo je prilika da razmislimo o muslimanima Bošnjacima u Njemačkoj i Evropi. Vi ste kičma naše Zajednice kad je u pitanju Evropa. Zato moramo  izgradi i ojačati strukture koje će imati kapacitete dase odgovorno i kvalitetno brinu o našim ljudima ovdje. Zajednice neće biti ako ne bude imala kapacitete da planira i odgovara svim potrebama. Mešihat IZBNJ ima našu punu podršku. Zato vas pozivam da i vi ovo podržite, a kao Reisu-l-ulema mogu vam to i narediti. Podržite ovo. I moram vam priznati da ste ovim načinom rada pretekli i nas u Bosni. Ovo što je izložio predsjednik Atlagić je put kojim trebamo i moramo svi skupa ići. Drugog puta nema – rekao je izmeđuostalog Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

U nastavku zasjedanja otvorena je diskusija u kojoj se učešća uzeli predstavnici džemata. Niko od učesnika nije krio svoje oduševljenje onim što se se prezentiralo na ovoj sjednici Sabora IZBNJ. Svi govornici su u prvom redu isticali svoju opredjeljenost i punu podršku trasiranom putu Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Zenahir Mraković

 

Nema komentara.

Upišite komentar