Witten: Demonstracije sa kontraefektom

witten-dzamijaVeć dugo vremena najavljivane demostracije krajnje desničarske partije Pro NRW protiv  gradnje nove bošnjačke džamije u gradu Wittenu održane su juče u centru grada Witten nekih 100 metara daleko od gradilišta na kojem se gradi džamija.

Uz jako policijsko obezbjeđenje, preko 20 policijskih kola i preko 100-tinjak policajaca, dvadesetak demonstranata ove partije je pokušalo demonstracijma privući  pažnju građana i pozvati ostale građane da budu protiv gradnje naše džamije u ovom gradu. Govornici su pokušali svojim govoriti o Njemačkoj kao kršćanskoj zemlji i uzvikivali antiislamske parole protiv gradnje same džamije sa munarom na prostoru NRW-a. Njih desetak nosilo je parole na kojima su prekrižene džamije, nešto što se u zadnje vrijeme viđalo po gradovima Švicarske, Holandije, Njemačke i nekih drugih zemalja.

Ono što je zanimljivo ovom prilikom istaći jeste da su u isto vrijeme organizirane i protudemonstracije koje su organizirali sami građani i političke partije ovog grada, kao i sami predstavnici crkve i drugih organizacija. Sve ove druge organizacije, a i sami građani su dali punu podršku gradnji same džamije i podržali nas i naš projekat, tako da su ove demonstracije od Pro NRW-a  dale kontraefekat, jer su se tom prilikom i građani koji nisu puno znali o nama priključili sa podrškom daljoj gradnji same džamije.

Ono što je zanimljivije jeste to da se po završetku ovih demonstracija od strane Pro NRW-a, kolona građana, u kojoj su bili prdstavnici gradskih vlasti, sveštenici evangelističke crkve, i predstavnici drugih religija, uputila ka gradilištu na kojem se gradi nova džamija, obišli samo gradilište i tu se družila zajedno sa našim džemtlijama. Džematlije su za tu priliku obezbjedili kafu, kolače i piće.

Cijele demontracije su pratili predstavnici štampe i TV, a mi vam ovom prilikom donosimo tekst (više ovdje) koji je napisao novinar Deutsche Welle i koji se uklapa u informaciju koju smo željeli da vam prenesemo sa željom da se ove demonstracije nikome ne dešavaju.

Ruvejd Jahić

Nema komentara.

Upišite komentar