Bosnjački džemati u Münchenu: Zajednica i zajedništvo kao uslov za uspjeh

München, 21.10.2013.g. – Bošnjački džemati „Tevhid“, „Hidaje“, „Fedžr“ i „Ikre“ organizirali su i povodom Kurban-Bajrama zajedničko klanjanje Bajram-namaza u glavnom gradu Bavarske. Ovaj zajednički projekat pokrenut je inicijativom imama, predsjednika i džematskih odbora po prvi put proteklog ramazanskog Bajrama. O tome da je ovaj projekat  odlično  prihvaćen od strane džematlija svjedoči impresivan broj prisutnih na prvi dan Bajrama u velikoj dvorani na adresi Frankfurter Ring na periferiji bavarske prijestolnice.

minhen2

Organizatori su se tom prilikom pobrinuli da sve protekne u najboljem redu. Angažiran je veliki broj omladinaca iz džemata koji su usmjeravali nepregledne kolone automobila ka parkiralištima i koji su osiguravali red, u velikoj kuhinji dvorane obezbijeđeni su topli i hladni napitci i kolači, a sala je zajedničkim naporima adekvatno opremljena i osposobljena za ovu priliku.

Nakon zajedničkog klanjanja sabah-namaza upriličen je prigodan program, u kojem su svojim obraćanjima poruke o značaju žrtve Kurbana vjernicima uputili  imami Abdulvehab ef. Vehabović (Hidaje), Šefko ef. Zećović (Fedžr) i Emsad ef. Pezić (Ikre), dok je čast predvođenja Bajram namaza pripala ovoga puta Mirzi ef. Džafiću (Tevhid) koji se u u svojoj hutbi osvrnuo na značaj bratstva i sloge među muslimanima.

minhen1

Zajedničkom klanjanju Bajram namaza prisustvovao je i predsjednik IZBNJ Edin Atlagić. On je izrazio zadovoljstvo da je organiziranjem zajedničkog klanjanja Bajram namaza otpočet proces koji vodi ka jačoj integraciji bošnjačkih džemata u Münchenu i Bavarskoj kako bi se isti osposobili za buduće izazove na dobrobit zajednice. Tim povodom uputio je prisutnima čestitke i prenio selame muftije Paše ef. Fetića kao i čitavog rukovodstva IZBNJ. U toku kratkog sastanka imama i predsjednika džemata sa predsjednikom Atlagićem i članom Mešihata Erminom Merdanovićem ponovo je izražena ubijeđenje da će uskoro doći do priželjkivanog uključenja i petog džemata u Münchenu u zajedničke aktivnosti ove vrste.

Nema komentara.

Upišite komentar