Fond GHB podijelio 150 stipendija za studente i učenike u BiH i Sandžaku

Stipendije uručili reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazaović, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, upravitelj Fonda Gazi Husrev – beg Omer ef. Sarajlić, i glavni imam regije Frankfurt Ishak ef. Alešević. U proteklih 12 godina u Fond za stipendiranje prikupljeno 1.600.000 KM.

[youtube width=”640” height=”360”]http://youtube.com/watch?v=2RV5rAaIdKw[/youtube]

Sarajevo (9. oktobar 2013): Humanitarni fond “Gazi Husrev-beg” Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) nakon provedene kampanje okončao je konkurs za prikupljanje molbi i podjelu stipendija za učenike i studene iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka u školskoj 2013./2014., prikupivši za tu namjenu ukupno 75.000 eura.

Stipednije studentima i učenicima su u amfiteatru Gazi Husrev – begove Medrese uručili su reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazaović, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić i upravitelj Fonda Gazi Husrev – beg Omer ef. Sarajlić, i glavni imam regije Frankfurt Ishak ef. Alešević, uz prisustvo i obraćanje Mirsada ef. Kalajdžića, šefa Ureda za dijasporu IZ BiH, te Mensura ef. Pašalića, predsjednika Ilmije.

Humanitarna akcija organizira se već 12 puta za redom pod nazivom “Da se nada ne ugasi” u mjesecu ramazanu. Akciji sakupljanja donacija prethodio je Javni konkurs, objavljen u maju ove godine, u okviru kojeg je na adresu Fonda GHB pristiglo rekordnih 460 prijava.

Prošle godine podijeljeno je 149 stipendija, a svoje učešće u akciji ove godine prijavilo je 37 džemata iz Njemačke, dok je najveća pojedinačna uplata bila je 4.000 eura od Hodžić Omera i Fikrete iz džemata Mannheim.

fond1

Obrativši se stipendistima, reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović se zahvalio organiaztorima i pristunima na ovom hairli djeu istakavši:”Kvalitet dobra nije u njegovoj monumentalnosti, kvalitet dobra je u odluci koju nosimo svi u našim srcima kada pomažemo ljudima. Vi ste mladi ljudi i sami na svakom koraku možete činiti dobro. Vi ste na putu da stičete znanje i nadam se da ćete kao i vaši preci sa istim žarom, sa istom vjerom u Boga dželešanuhu pomagati drugim ljudima”, riječ su reisu-l-uleme Kavazovića.

“Da se nada ne ugasi” je jedna od najuspješnijih akcija Fonda GHB Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Nakon dvanaestogodišnje akcije prikupljanja sredstava za stipendije naših džemata IZBNJ-e, može se reći da je rezultat odličan i da je to jedna od svijetlih tačaka u radu IZBNJ-e. Do sada je ukupno obrađeno 3.967 molbi, i podjeljeno 1.610 stipendija po 500 eura, što odgovara iznosu od 805.000 eura ili 1.600.000 KM”, naglašava muftija IZBNJ, Pašto ef. Fetić.

Muftija Fetić je iskoristio priliku i kao nastavak aktivnosti Fonda GHB najavio kampanju prikupljanja sredstava za obnovu Aladža džamije u Foči koja je srušena u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Ovim se Fond GHB Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj na izravan način uključuje u akciju koju je pokrenuo Rijaset IZ BiH.

Ferhadija džamija u Banjoj Luci, u čijoj obnovi je Fond GHB već učestovovao, i Aladža džamija u Foči su džamije koje imaju posebnu simboliku za sve Bošnjake i povratak u one dijelove Bosne i Hercegovine iz kojih su protjerani. Fond GHB želi i na ovaj način dati svoj doprinos jačanju povratka, procesa iznimno važnog za jačanje mira, suživota, demokratije i, na koncu procesa od kojeg zavisi dalji razvoj Bosne i Hercegovine kao države u svim njenim segmentima.

Više informacija o ovoj akciji bit će uskoro u glasilima IZBNJ na www.igbd.org i na Facebook stranici “Fond Gazi Husrev -beg”.

Humanitarni fond GHB osnovan je 2000. godine. Fond djeluje pod okriljem Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Samo u 2012. Fond GHB u domovinu je proslijedio blizu 1 milion KM. Osim stipendiranja učenika i studenata Fond GHB učestvuje u akcijama Rijaseta IZ BiH, kao što su u 2012.g. sakupljanje sredstava za pomoć sirijskom narodu, za izgradnju porušenih džamija u Banjoj – Luci, džamije u Planoj-Bileća, džamije u Ljubinju, Aladža džamije, itd. Fond GHB podržao je i akcije Mešihata IZBNJ kao što su prikupljanje sredstva za klanje blizu 1.400 kurbana i podjelu mesa siromašnima i povratnicima u RS, za jačanje islamskih institucija i ustanova u domovini i Njemačkoj, za kupovinu vakufske imovine, u 2012.g. u Oberhausenu, Karlsruheu i Wiesbadenu, kao i akciju “Cvijet Srebrenice”.

[nggallery id=95]

Nema komentara.

Upišite komentar