Svečano položen kamen temeljac za IKC Bošnjaka u Mainzu

U subotu, 28.09.2013.g. u Mainzu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju novog Islamskog Kulturnog Centra Bošnjaka u ovom gradu. U prisustvu više hiljada Bošnjaka iz Njemačke, Austrije, Luksemburga i Švicarske, kamen temeljac položili su Reisu-l-ulema Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, Halil ef. Makić, imam Džemata Mainz, Rifat Halilović, predsjednik Džemata, Nusret Faković, predsjednik građevinskog odbora, gosp. Irene Alt, ministrica u pokrajnini Rheinland-Pfalz, gosp. Ursula Groden-Kranich, načelnica opštine Mainz-Hechtsheim, Sako Dacić, poduzetnik iz Frankfurta i Hasib Zuković, poduzetnik iz Mainza. Tražio se i deveti član ove ekipe. Odlukom džematskog odbora Džemata Mainz određeno je da to bude osoba koja na kamen temeljac uplati najveći novčani prilog. Tako je ova čast da skupa sa Reisu-l-ulemom i ostalim učesnicima položi kamen temeljac pripala Raifu Jusufoviću koji je uplatio iznos od 10.000 €.  Zapažen prilog na kamen uplatio je i dr. Nedim Makarević u visini od 5.000,-€.

mainz

Svečanost je počela u 12:00 sati na platou u Curiestrasse gdje će ubuduće biti adresa ovog novog i izuzetno moderno zamišljenog Centra. Program su izveli horovi imama IZBNJ, ženski hor Džemata Kirchheim-Teck kao i polaznici mekteba iz Džemata Mainz. Ovaj dio programa, koji je završen učenjem ezana za podne-namaz, moderirao je Mehmed ef. Jakubović. Nakon podne namaza prešlo se na svečani dio ceremonije. Najprije se prisutnima obratio Ševket Zukić, koordinator u izgradnji ovog objekta. Ševket nije mogao skriti svoju radost i zadovoljstvo činjenicom da jedan, nekoliko godina stari, san Bošnjaka Mainza postaje java. On je ujedno i izrazio zahvalnost Reisu-l-ulemi IZ u BiH, Husein ef. Kavazoviću, predstavnicima IZBNJ, njemačkih vlasti kao i mnogobrojnim posjetiocima koji su došli i svojim prisustvom dali podršku ovom projektu.

„Kada ovdje dolazismo, mislili smo nećemo dugo ostati, samo nešto da zaradimo, auto da kupimo i kuću da sagradaimo i eto nas opet brzo u svom zavičaju. Radismo. Žestoko radismo. Borismo se za život i sa životom. U toj borbi nekima i prodje život. Neki baš ovdje porodicu stekoše, djecu izrodiše i unuke dobiše. A povratka nema. Neki nam se pridružiše kasnije, jer im dole neko kuću i dom sruši, pa ga ovdje nađoše.U tom čekanju na povratak, u neka doba rekosmo sebi: hajde bar da džemat napravimo, biće nam lakše povratak čekati. I napravismo ga. Napravismo ga, baš nekako ovih dana, a prije 22 godine. Džemat, ko džemat, pod tuđim smo krovom, a mi nismo navikli pod tuđim krovom da budemo, pa makar i na povratak čekajući. I jednog dana , onako bojažljivo sami sebi rekosmo: ljudi hajmo nešto da kupimo, napravimo, džemat bez vakufa nije džemat, i nemere vala biti. I tako snivati počesmo.  Al čovjek snuje, a Bog odredjuje. Mi planirali povratak, a Allah odredio da baš ovdje, u ovom gradu Mainzu, u ovoj državi Njemačkoj ostanemo, dom i porodicu osnujemo i temelje jednoj novoj generacij, jednom novom identitetu udarimo, koji će do sudnjega dana, a i na sudnjem danu svjedočiti da smo baš mi nekada davno došli iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Crne Gore, Makedonije i svih naših zavičaja odakle dođosmo, a nevratismo se, i baš ovdje temelje islama i vakufa udarismo. I danas evo 28. septembra 2013.g. stojimo svoji na svome, u gradu Mainzu na našem vakufu, stojimo i gledamo u temelje naše bududće džamije, i svjedočimo da postojimo.

Dragi prijatelji, draga braćo i sestre i po vjeri i po sudbini, dobro nam došli na ovaj naš zajednički mubarek. Dobro nam došli na svečanost polaganja kamena temeljca za našu džamiju u Mainzu“ – rekao je, između ostalog Ševket Zukić u svom uvodnom izlaganju prije nego je riječ predao moderatorima ovog svečanog dijela programa, Mustafi Širbiću i Aidi Ademović.

Oni su najavljivali govornike koji su se naizmjenično smjenjivali za govornicom i govorili o historijskom putu ovog džemata od njegovog osnivanja do danas: Nusret Faković, Rifat Halilović, Halil ef. Makić i Bekir ef. Šuško. Svečani dio programa između pojedinačnih nastupa učenjem ilahija popunio je hor imama IZBNJ.

reis2

Ispred njemački vlasti prisutnima su se obratile gosp. Irene Alt ministrica za integracije u pokrajini Rheinland-Pfalz kao i načelnica opštine Mainz-Hechtsheim.

U svom govoru, gosp. Irene Alt je istakla značaj suživota i rada za zajedničko dobro na ovim prostorima, što njemačka država svesrdno podržava:

„Zahvaljujem se na pozivu i sretna sam ovog svečanog trenutka, kada se polaže kamen temeljac za još jedan Islamski kulturni centar u našoj pokrajini. Ne treba zaboraviti da Islam pripada pokrajini Rheinland–Pfalz, da ste vi dio nas, kao što smo i mi dio vas. U našoj pokrajini živi 200.000 muslimana i oduvjek smo imali odličnu saradnju, a nju smo danas još više potvrdili ugradnjom ovog kamena za buduću Islamski centar“. Gotovo u istom tonu obratila se i načelnica opštine Mainz-Hechtsheim, Ursula Groden-Kranich koja je poručila kako je ovaj grad podjednako grad svih njegovih stanovnika bez obzira na njihovu vjersku, kulturno ili etničku pripadnost.

Predsjednik Mešihata IZBNJ, Edin Atlagić se ovom skupu obratio na njemačkom jeziku govoreći u dugogodišnjoj tradiciji Bošnjaka i njihovoj opredijeljenosti za suživot, toleranciju i poštivanje drugog i drugačijeg: „Elementarne vrijednosti ovog društva nama nisu strane. Te vrijednosti Bošnjaci njeguju još od dolaska Osmanlija na naš prostor i Sultan Fatihove Ahdname koja se i danas čuva u katoličkom samostanu u Fojnici i koja svjedoči temeljnu opredijeljenost kako islama tako i nas muslimana za mir, slobodu, pluralizam i različitost kultura. Bošnjaci se nisu dali zbuniti i navedene vrijednosti nisu izgubili ni kada su bili suočeni sa genocidom i masovnim istrebljenjem. To su vrijednosti islama koje njegujemo i one su doprinijele da Bošnjaci danas slove za primjer uspješne integracije u ovo društvo a da pritom nisu  izgubili svoj identitet“.

IMG_7737

On je također istakao da je „Islamska Zajednica Bošnjaka jedan od stubova vjere, integracije, mira i suživota u krugu velikih evropskih naroda ali i bitan faktor za očuvanje zajedništva Bošnjaka i Islamske Zajednice u domovini“.

Muftija IZBNJ se u svom govoru osvrnuo na buduću ulogu ovog Centra:

„Ovaj Centar bit će mjesto temeljite i objektivne prezentacije islama i nas muslimana, posebno za mlade inovjerne sa kojima rastu i stasavaju generacije naše omladine od vrtića, preko školskih klupa, univerziteta, do radnih mjesta i stambenih blokova, gdje će se obogaćeni saznanjima o islamu, a posebno islamom u praksi osloboditi straha i predrasuda koje imaju usljed nedovoljne, ili iskrivljene slike o islamu i muslimanima. Upućujem iskrene čestitke i izražavam punu podršku Bošnjacima Mainza da ustraju u ovom projektu, a Mešihit IZBNJ će cijelo vrijeme stajati iza ovog projekta i pomagati ga u svakom pogledu.

Muftija se posebno zahvalio  strukturama grada Mainza na čelu sa gradonačelnicom koji su dajući dozvolu za izgradnju islamskog centra, imali razumijevanja za potrebe muslimana, što shvatamo kao znak dobre volje i prihvatanja da je ovo i naš grad i naša druga domovina – rekao je Muftija. On je također podsjetio imame da je slijedeće hefte Dan ujedinjenja Njemačke, prilika koju mi koristimo kao dan otvorenih vrata:

„Pozivam vas da otvorimo vrata naših džamija, pozovemo naše komšije i sugrađane Njemce da posjete naše centre i da se još bolje upoznamo i zbližimo.  Također, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje ne zaboravimo svoj zavičaj odakle potičemo. Pozivam vas da u narednih 15 dana, zajedno sa svojim imamima odemo u domovinu i da se slobodno i ponosno izjasnimo: Mi smo Bošnjaci, govorimo bosanski jezik, a vjera nam je islam“.                                

Na samom kraju prisutnima se obratio i Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. U svom obraćanju, koje ćemo na našem portalu prenijeti u  zasebnom dijelu kao cjelokupno izlaganje Reisu-l-ulema je rekao:

„Dozvolite mi da na početku istaknem radost pripadanja zajedničkoj abrahamovskoj tradiciji veličanja Gospodara svjetova i poštovanja Njegove riječi. Sretni smo danas u svjedočenju da muslimani, skupa s kršćanima, jevrejima i drugima, imaju svoje mjesto u ovome gradu. Za našu muslimansku zajednicu ovo je veliki dan, a sigurni smo da tu našu radost dijele i naši prijatelji u Njemačkoj… Muslimani će uvijek s istom skrušenošću slušati riječi kojima im se u Kur'anu prenose Musaove (Mojsijeve), neka je na njega mir i spas, Isaove (Isusove), neka je na njega mir i spas, njegove majke hazreti Merjeme (blažene Marije) i poruke poslanika Muhameda, a.s. To su riječi istoga duhovnog i zavičajnog ishodišta, znaci (ajeti) koje čitamo i tumačimo, obrasci po kojima živimo… Nas Bošnjake islam je naučio da budemo otvoreni za usvajanje onoga što je bolje i korisnije. Stoga, mi poštujemo ovu zemlju i njen narod.  Ovdje ste, draga braćo i sestre, našli svoj dom, ali nemojte zaboraviti ni svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Tamo su vaši korijeni, tamo je naše kolektivno sjećanje i duh našega naroda. Pozivam vas da se odazovete pozivu domovine na popis stanovništva, jer to je i vaša dužnost.

Mnogo smo propatili u XX stoljeću. Mnogo smo se i borili. Na toj borbi temeljimo našu nadu u bolje dane. Bili smo progonjeni, negirani i istrebljivani, ali smo ponovo osvojili slobodu, osvježili naše pamćenje i ponovo povratili naše staro zatirano ime Bošnjak. Mi smo narod kojem su silom oduzeli i ime i jezik. Vaša odluka da izgradite ovu Božiju kuću, koja će biti vaš zajednički dom, vrijedna je svake hvale i poštovanja. U ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bosanskih muslimana zahvaljujem se gradskim vlastima na razumijevanju i podršci, a vama od srca čestitam na ovom velikom poduhvatu. Molim Allaha da blagoslovi ovaj vaš početak i da vas prati Njegov blagoslov do okončanja radova. Neka primi vaš nijet i vaša djela“.

Nakon govora Reisu-l-uleme, uz učenje tekbira pristupilo se ceremoniji svečanog polaganja kamena temeljca. Na kraju je proučena i hair-dova za uspješan početak radova na ovom objektu čija bi izgradnja trebala trajati do 2017.g. Vrijednost projekta procjenjuje se na 1,7 miliona eura.

Naglasimo još da su, pored visoke delgacije IZ-e koju su sačinjavali Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Rifat Fetić, savjetnik Reisu-l-uleme, rukovodilac  Ureda za bošnjačku dijasporu Mirsad ef. Kalajdžić, Muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić, predsjednik Mešihata IZBNJ Edin Atlagić, ovu svečanost svojim prisustvom  uveličali i predstavnici diplomatskoh kora, Edin Ramić, izaslanik člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Edin Dilberović, konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović, konzul BiH u Stuttgartu Dag Đumrukčić, ambasador Crne Gore, delegacija IZ u Švicarskoj na čelu sa Jasmin ef. Demićem, mnogobrojni imami i predsjednici džemata širom Njemačke, predstavnici njemačkih gradskih i pokrajinskim vlasti, predstavnici evangelističke i katoličke crkve kao i predstavnici svih značajnih krovnih organizacija islamskih Zajednica u Njemačkoj.

Zenahir Mraković

Nema komentara.

Upišite komentar