Džemat Witten počeo gradnju nove džamije

U džematu Witten  počela  već dugo najavljivana gradnja nove džamije, novog islamskog centra. Naime, 27 maja 2013 godine Bageri su počeli rušiti stari objekat u kojem je ranije bio smješten prostor naše džamije. Od tada do danas mi smo uveliko zakoračili u gradnju novog objekta i radovi se intenzivno odvijaju svakim radnim  danom, a gradnja teče previđenom  dinamikom. Tako smo srušili stari objekat, odvukli otpadni materijal, izvršili iskope na lokalitetu nove džamije, obavili sve geo-analize zemljišta, uradili pripremu lokacije za novogradnju, udarili fundament, prvu ploču i uveliko radimo na šalovanju i izljevanju betonskih zidova na prizemlju.

Meduspremnik03

Ovih dana će se raditi i šalovanje gornje ploče na prvom spratu zgrade. Gradnja se trenutno obavlja u saradnji sa firmom „Bibic Bauunternemung“ uz akcijsku podršku naših džematlija. Braća Bibić rade ovu prvu etažu  i nakon završetka radova na ovom spratu, dalje radove će preuzeti druga firma, i to firma „Ukras“ iz Novog Pazara  koja bi trebala do kraja ove građevinske sezone završiti grube građevinske radove na novom objektu.

Budući objekat se gradi na tri sprata.

Meduspremnik06Na prvom spratu (prizemlje) će biti smještena više namjenska prostorija (sala oko 100 m2), čiji će prostor biti popunjen različitim sadržajima (raznim sportskim, zabavnim, kulturnim, folklornim i drugim sadržajima), zatim jedna manja čajna kuhinja, te prostor za sjedenje uz kahvu, čaj…(čajdžinica).

U ovom dijelu sprata bit će smješteni mokri čvorovi, te dvije prostorije za ostavu, grijanje, i druge potrebe. Sa ovog sprata  se stepeništem stiže do sledećeg sprata na kojem će biti džamijske prostorije.

Drugi sprat:

Na ovom spratu  bit će smještena džamija, abdesthana za muškarce, biro za imama u kojem će biti i džamijska biblioteka, mektebska učionica i jedan apartman. Ulaz u džamiju će biti iz dvorišta.

Treći sprat:

Na trećem spratu će biti džamijski prostor za žene, i abdesthane za žene sa posebnim ulazom. U drugom dijelu zgrade na trećem spratu bit će stan za imama džamije. Džamiju će  krasiti i nova munara, što novom objektu daje veću ljepotu.

Meduspremnik04

Predračunska vrijednost novog objekta se kreće između 500 i 700 hiljada €. Džemat Witten je do sada obezbjedio jedan dio sredstava, a očekujemo da će i dobar dio naših ljudi iz susjednih džemata svojim donacijama učestvovati u izgradnji našeg objekta.

Naš objekt su u odvojenim posjetama do sada posjetili glavni imam naše oblasti NRW Mehmed ef. Jakubović i predsjednik Mešihata g. Edin Atlagić.

Glavni imam je poslije seminara imama u   Hagenu posjetio gradilište i dao  podršku našim radovima i izgradnji novog centra.

I Predsjednik Atlagić koji je u sklopu ramazanskih aktivnosti obilaska naših džemata uz pratnju člana Mešihata sa regije NRW, Arminom Sućeskom obišao naš džemat i radilište iskazao je spremnost da Mešihat pomogne koliko bude mogao preko naših džemata gradnju novog centra.

Što se tiče same gradnje, predviđeno je da se u ovoj građevinskoj sezoni (prije zime) završe grubi radovi na objektu, a ako bude sve išlo po planu postoji mogućnost da se otvaranje novog objekta akoBogda obavi već poslije ramazana sledeće godine. U prilogu ovog teksta dostavljamo vam nekoliko fotografija o trenutoj gradnji našeg objekta, kao i par fotografija o izgledu budućeg objekta. Nadamo se da ćete pogledati i cijeli projekat u 3D dimenziji koji nudimo u prilogu da se može pogledati na stranici.

Nema komentara.

Upišite komentar