Zajednički Bajram namaz bošnjačkih džemata u Münchenu

München, 14.08.2013. – San koji godinama prati Bošnjake u Minhenu, postao je stvarnost ramazanskog bajrama 1434. g. p. h. Naime, džemati “Fedžr”, “Tevhid”, “Ikre” i “Hidaje”, odlučili su ujedinjeni ispratiti dragog nam gosta Ramazana i zajedničkim Bajram-namazom nagovijestiti nadolazeće blagadane, a time postaviti nove okvire budućem zajedničkom radu. Istančan osjećaj za zajednicu, vodećih ljudi ovih džemata, doprinio je uspješnoj realizaciji ovoga projekta.

02_Bajram2013

Džematske prostorije ovih zajednica zamijenila je dvorana koja prima oko hiljadu persona, čiji kapaciteti su bili popunjeni uprkos raspustu u Bavarskoj i činjenici da je mnogo Bošnjaka otišlo da u domovini dočekaju ovu svečanost.

Populacije džemata su za ovaj čin blagovremeno pripremljene različitim sredstvima informisanja, kako bi svaki džematlija ovu dužnost obavio bez nesporazuma.

Program je počeo sa sabah namazom, pa sa kratkim predavanjima/porukama naših imama Mirza ef. Džafić (“Tevhid”), Emsad ef. Pezić (“Ikre”) i Nusret ef. Hodžić (“Hidaje”).  U svim obraćanjima je radost zajedničkog klanjanja Bajram namaza bila  izuzetno dominantna kao i poruka da je ovo tek početak zajedničkih projekata.

Bajramske čestitke, poruke i želje odsutnog Abdulvehaba ef. Vehabovića (“Hidaje”) prisutnima je prenio Nusret ef. Hodžić.

Svaki od imama je u ovom projektu dobio odredjenu ulogu, tako je čast predvođenja Bajram namaza pripala Izetu ef. Bibiću koji se u svom izlaganju osvrnuo na Bošnjake, njihovo porijeklo, vjeru i jezik i naravno na značajan historijski dogadjaj za Bošnjake koji nam prethodi, a to je POPIS STANOVNIŠTVA. Tu moramo pokazati da nam je etničko izjašnjavanje BOŠNJAK, da nam vjeroispovijest ISLAMSKA i da nam je maternji jezik BOSANSKI.

Vrijedni tim redara sastavljen iz svih džemata uz izuzetno dobru kooridnaciju Nihada Hodžica pokazao zavidan nivo profesinalnosti. Ovaj nivo koordinacije je postignut običnom applikacijom WhatsApp i smart phona. Redari su uspješno obavljali svoje zadatke putem poruka preko ove App uvezani u grupu pod nazivom “bajram-elita”.

Kao glavni koordinator projekta sve konce u pozadini je držao brat Sejat Sokullu.

Bereket zajedništva, osjećaj zadovoljstva u safovima poredanih Bošnjaka od Bihaća do Novog Pazara odavao je podršku i zahvalnost kreatorima ideje ovoga projekta.

Nakon bajramskog čestitanja, salom su spontano odjekivale ilahije i sevdalinke kao još jedan pečat zadovoljstva.

po nalogu ispred organizacionog odbora,

Ramiz Imamović

Nema komentara.

Upišite komentar