Schwäbisch-Gmünd: Zajednički Iftar sa gradskim vlastima

Džemat Schwäbisch Gmünd organizovao je ove godine zajednički iftar sa predstavnicima gradskih vlasti. Ovom nesvakidašnjem događaju odazvao se i sam načelnik grada Schwäbisch Gmünda, dr. Bläse. Pored njega iftaru su prisustvovali također i Bernard Bormann, Stadtkoordinator Oststadt kao i predstavnice projektne grupe Glaubenswegwe Ostalb.

IMG_1223-2

Džematska zgrada u vlasništvu Džemata nalazi se u istočnom dijelu grada, udaljena 10-15 minuta hoda od samog centra grada.  Takvom optimalnom lokacijskom pozicioniranju Džemata najviše je doprinio upravo dr. Bläse.  Zbog toga je izuzetno srdačno primljen od 60-tak prisunih na zajedničkom Iftaru. Interesantno je da je sa svima nama stao u saf i klanjao akšam. Samo Alah zna u što će mu to biti ubrojano ali taj gest je otvorio srca prisutnih. Atmosfera je više bila prijateljska i opuštena a dr. Bläse je bio otvoren za razgovor sa svima.

U svom obraćanju naveo je da su se Bošnjaci, članovi Islamske zajednice, ponovo potvrdili ne kao oni koji su samo nastanjeni u Schwäbisch Gmündu nego kao iskreni građani Schwäbisch Gmünda. Naravno ovakva vrijedna konstatacija nastala je kao rezultat odgovornog  i ozbiljnog rada rukovodstava Džemata u proteklom i sadašnjem periodu i učestvovanja u svim ozbiljnim projektima gradaskih struktura. Obaveza je i u narednom periodu održati ovaj kurs, kako reče u svom obraćanju sekretar zajednice Fuad Koldžić. Predjednik džemata Sulejman Zahirović se srdačno zahvalio gostima na posjeti i pozvao na zajednički dialog oko svih važnih pitanja za Bošnjake u Schwäbisch Gmündu. Rasim Bedak je informisao dr. Bläse da Džemat Schwäbisch Gmünd pripada krovnoj organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj sa sjedištem u Wisbadenu i ukazao na princip javnosti u svakom segmentu djelovana, koji se može pratiti i putem web stranice Zajednice. Svojim obraćanjem na njemačkom jeziku, Mirhet ef. Joldić otklonio je sve predrasude kod gostiju o potrebi integracije Bošnjaka. Kako reče Bošnjaci su narod  koji respektuje druge i zaslužuje da bude respektovan od drugih. Konstatacija svih je da je ovo važan događaj za 140 bošnjačkih familija koje se okupljaju u vlastitim prostorijama džemata u Schwäbisch Gmündu.

Rasim Bedak

Nema komentara.

Upišite komentar