Mr. Sedad Bešlija, bivši stipendista Fonda Gazi Husrev – beg: Nada u svjetliju budućnost

slika sedad 001Prvi put sam stipendiju ovog Fonda dobio u medresanskim danima. Puno mi je značila, posebno u trenutku kada sam bio izdržavan od strane samohrane majke, kao dijete imama-šehida.

Sedad Bešlija rođen je 1985. godine u Prijedoru.  Po završetku Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu Sedad 2009. godine upisuje Filozofski fakultet – Odsjek za historiju i turski jezik i književnost. Godine 2012. Sedad je magistrirao na Filozofskom fakultetu, a iste godine upisuje Doktorski studij na istom Odsjeku. Od 2009. godine, Sedad radi kao stručni saradnik u Institutu za historiju u Sarajevu. Od 2012. godine je viši stručni saradnik za stariju historiju – osmanski period. Angažiran je u NVO sektoru kroz Aktivnu bošnjačku mrežu – ABOM, čiji je i generalni  sekretar. Oženjen je i otac troje djece, te sa svojom obitelji živi i radi u Sarajevu. Sedad je za kratko vrijeme uspio ostvariti zavidan uspjeh, te nadgraditi svoje profesionalno osposobljavanje, i kao takav doprinijeti društvu i državi u kojoj živi i djeluje.

Sedade Vi ste bili stipendista Gazi Husrev-beg fonda, koliko Vam je ova stipnedija pomogla?

Fond Gazi Husrev-beg je jedan od svijetlih primjera kod Bošnjaka u pogledu svijesti i savjesti za budućnost svoga naroda onih koji su osnovali i koji ga održavaju. Ti ljudi ličnim primjerom, što je danas najteže, pokazuju i dokazuju svoju borbu za dobro cijelog čovječanstva. Jer, znanje je stub napretka svakog naroda i države. Stipendija koju sam dobio bila je velika pomoć u daljem školovanju posebno zbog činjenice što nisam imao adekvatnu podršku kako državnih organa tako i drugih sličnih fondova koji djeluju u Bosni i Hercegovini.

Kada ste prvi put primili stipendiju Fonda Gazi Huserv – beg i koliko Vam je njihova pomoć u tom trenutku značila?

 Prvi put sam stipendiju Fonda Gazi Husrev – beg dobio u medresanskim danima. Puno mi je značila, posebno u trenutku kada sam bio izdržavan od strane samohrane majke, kao dijete imama-šehida.

Šta ste dobili stipnedijom?

 Stipendija mi je pomogla da svoje znanje, kvalitete i sposobnosti stavim u službu svoga naroda i svoje države što činim i danas.

Šta možete poručiti javnosti u BiH i dijaspori o učešću u akciji stipendiranja?

Pozivam sve one koji su u mogućnosti, da ulažu u obrazovanje novih generacija Bošnjaka jer samo obrazovana i odgojena generacija neće dopustiti mračnim umovima među nama da ponove strašne prizore s kraja 20. stoljeća, s jedne, i otvorit će nadu u svjetliju budućnost sviju nas, s druge strane.

Da li ćete se i Vi ukoliko budete u mogućnosti, odlučiti na stipendiranje i učešće u akciji Fonda GHB?

Naravno, u skladu sa svojim mogućnostima, uzet ću učešće u fondu GHB, ali i u drugim fondovima za stipendiranje učenika i studenata.

Još jednom hvala svim svjesnim i savjesnim ljudima iz Fonda Gazi Husrev – beg koji svojim radom olakšavaju učenje i studiranje novih generacija Bošnjaka koji će činiti stub domovine Bosne i Hercegovine u budućnosti.

Nema komentara.

Upišite komentar