Tradicionalni zajedniči iftar aktivista regije Frankfurt

Svake godine u toku mjeseca ramazana aktivisti IZ-e regije Frankfurt se susretnu jednom na zajedničkom iftaru u nekom od džemata regije. Tako je bilo i u subotu, 20.07. ove godine a domaćin ovom tradicionalnom susretu bio je džemat Mainz na čelu sa imamom i predsjednikom džemata Halil ef. Makićem i Rifatom Halilovićem. Okupljanje aktivista IZ-e počelo je puno prije iftara u dvorištu ovog džemata gdje se uz opušten razgovor i dobru atmosferu razgovaralo o svakodnevnim stvarima.

zajednica fotografija1

Pored aktivista IZ-e ovom druženju prisustvovao je i velik broj džematlija džemata Mainz. Pred sami iftar prisutnima se obratio glavni imam regije, Ishak ef. Alešević naglasivši ulogu i značaj ljudi koji predvode džemate nazvavši ih stubovima IZ-e. Potom je govorio o ramazanu kao posebnom mjesecu u Allahovom kalendaru i istakao da sve naše aktivnosti u ovom mjesecu imaju svoj poseban značaj i vrijednost. U ovom kontekstu Ishak ef. je napose izdvojio pitanje zekata navodeći da na ovaj ibadet treba posebno ukazati jer se radi o jednom zanemarenom stubu islama a izuzetno značajnom kako za pojedinca tako i za Zajednicu čijim se poštenim obračunom potpomažu obrazovni, razvojni i drugi projekti Zajednice važni za njen opstanak.

Nakon zajedničkog klanjanja akšam namaza i iftara, druženje je do teravije nastavljeno u slobodnom razgovoru o najznačajnim pitanjima sa kojima se džemati susreću u toku ovog mubarek mjeseca.

Delegacija džemata Mannheim je ovom prilikom uručila  2.000,-€ kao svoj doprinos izgradnji Islamskog Kulturnog Centra Mainz, skrećući ujedno pažnju na naš, prije nekoliko godina usvojeni, zaključak po kojem su svi džemati dužni pomoći pri izgradnji ili kupovini objekata IZ-e na našoj regiji. Podsjetimo: Zaključak koji je usvojen na zajedničkom sastanku u Hanau 2009.g. kaže da kada neki od džemata sa naše regije uđe u proces izgradnje ili kupovine vlastitih prostorija  svi ostali džemati regije dužni su pomoći takve projekte sa 2000,- Eura ukoliko imaju vlastite prostorije odnosno sa 1000,- džemati koji su pod kirijom.

Z.M.

Nema komentara.

Upišite komentar