Tradicionalna svečanost završnih ispita učenika mekteba u džematu Oberhausen

Oberhausen, 07.07.2013. god. / Danas je u džematu Oberhausen održana tradicionalna svečanost završnih ispita učenika mektebske nastave. Svečanost je počela u 12.30 sati, a na nju su se odazvali pored učenika mekteba i njihovih roditelja, i značajan broj džematlija iz Oberhausena. Ispitima je prisustvovalo ukupno 60 učenika.

14

U svom uvodnom obraćanju imam i muallim džemata Duran ef. Pintol je predstavio mekteb. U tekućoj školskoj godini (2012/2013) u mekteb su bila upisana ukupno 93 učenika. Nastava se odvijala subotom i nedeljom u tri grupe, svaka grupa po 2 školska časa (2×45 min.). Nastava počinje u 9.30, a završava se u 14.00 sati sa klanjanjem podne namaza. Od ukupnog broja upisanih 2/3 (60 učenika) su redovno pohađali nastavu, dok je 1/3 bila neredovna. Imam je podvukao važnost redovnosti u mektebu i apelovao na roditelje da druge planove i aktivnosti prilagode mektebu, a ne obrnuto. Također je ukazao na ulogu roditelja u vjerskom odgoju djece i zatražio od njih da se aktivnije uključe u nastavni proces. “Roditelj mora provjeriti svoje dijete šta je bila tema danas na nastavi, da li ga je muallim ispitao i je li dobilo novu zadaću. Ne sastoji se uloga roditelja samo u tome da dijete doveze u džamiju i pokupi ga po završetku nastave. Ukoliko nam je stalo do pravog kvaliteta i uspjeha u nastavno-odgojnom procesu, neke ustaljene navike moramo promijeniti”, naglasio je Duran ef. u svom obraćanju.

Nakon toga je započeli su ispiti. Svi učenici su imali priliku da prouče napamet po jednu suru ili dovu i da odgovore na jedno ili dva pitanja iz teoretskog dijela nastavnog gradiva. Nivo pokazanog znanja je bio zadovoljavajući. Na kraju jednoiposatnog programa učenicima su podijeljene prigodne nagrade i napravljeni zajednički snimci za uspomenu. Tačno u 14.00 sati jedan od učenika je proučio ezan za podne namaz. Nakon obavljenog namaza druženje je nastavljeno u džamijskom dvorištu, uz kahvu, kolače i specijalitete sa roštilja.

A.K.

Nema komentara.

Upišite komentar