Džemat Hidaje München: „Zajedno smo mekteb“

München, 07.07.2013 – Otkucavaju zadnji mektepski dani u džematu „Hidaje“. Svaki od muallima se potrudio da njegovim učenicima ti zadnji trenuci ove godine ostanu u što ljepšoj uspomeni. Najveće uzbuđenje doživjeli su najmlađi u grupi „igraonica“, koji su se sa mektepskim fišecima („Mektebtüten“) opraštali od svoje muallime i pripremali se da  najesen uplove u jednu ozbiljniju epohu mektepskog života, koja će inšallah trasirati njihovu budućnost. Sa ponosom i ushićenjem  su pokazivali svoje fišeke i medalje „JA IDEM REDOVNO U MEKTEB“, koje im je priredila njihova muallima. Ovo ushićenje nije zaobišlo ni jednoipogodišnju Leylu i dvoipogodišnju Edinu i one su osjećale da se oko njih nešto veliko zbiva.Sije se dakle, sjeme u oranicu iz koje klijaju zdrave klice i izrastaju u biljke, spremne odoljeti mnogim nepogodama. Ovoliko radosti, ljubavi i strpljenja može pružiti djeci, samo onaj, čiju dušu Svemogući nadahne Svojom milošću.

16

U svakoj grupi su muallimi rezimirali proteklu godinu, nagradili najredovnije i aktualizirali upute za svečanu završnicu- manifestaciju, planiranu za 29. juni. U realizaciji ovog čina uključeni su i muallimi i djeca i roditelji, jer svi mi zajedno smo mekteb. U našem mektebu roditeljima je pružena prilika da kroz aktivno učešće u njemu budu dio njega. I zaista, kako narod kaže: „Složna braća kuću grade“,svako od njih je uložio svoj napor, kako bi ovaj projekat bio što veći ugođaj djeci, jer ostavlja trag na njihovoj duši i niže jednu uspomenu u njihovom životu. Majke su dale izlaz svojoj mašti i tako nastojale doprinijeti tom svečanom činu na najbolji mogući način. A i mualime su nastojale udovoljiti svojim zahtjevima, jer su u pitanju „njihovi“ evladi iz kojih će sutra zračiti jedan djelić njihove sjene. Sve ove pripreme nalagale su strpljenje, vrijeme i iskušenje, kojima su iskusni odoljevali poput stamena drveta na vjetru, čije grane se povijaju a stablo stoji uspravno sa čvrstim korijenjem u zemlji.

4

Naravno, na ovom sohbetu ne smiju nedostajati  ni gosti. Jedan od njih je Izet ef. Čamdžić, koji se u svojoj posjeti malo duže družio i sa mekteblijama i sa džematlijama. Njegova darovita retorika prodirala je do svakog slušaoca, počev od hutbe na džumi namazu preko druženja sa omladinom i odraslima i radnog doručka sa članovima Odbora, Nastavničkog i Roditeljskog vijeća. Radni doručak je je jedan nov ali vrlo unosan adet u našem džematu, gdje se uz zgodnu eglenu razmjene iskustva i međusobno upoznaju gosti i domaćini. U jednom veoma pohvalnom odnosu ef. Čamdžić se obratio prisutnima, podstakao ih da ustraju u svome radu i kako je rekao:“Od vas trebaju drugi da uče, ja bih rado učio od vas.“

1

Što je vrijeme odmicalo, raslo je uzbuđenje kod svih aktera ove svečanosti. Konačno je osvanula i ta kišna subota u kojoj se trebala održati „MEKTEBSKA  MANIFESTACIJA 2013“. Allah dž. š. se smilovao ovim bezgrešnim dušama, koje su nosile najveći teret ovog druženja i spustio Svoj rahmet. Subota je u München-u pazarni dan kao i u drugim gradovima Njemačke, penzioneri bi zavirili na buvljak, majke bi se našle na kahvi sa svojim drugama, a neko bi i radio. Ova subota je bila posebna i buvljak i kahva su izgubili svoj značaj, oni koji su imali radnu obavezu, potrudili su se, da je se oslobode. Naime, slijedio je update zadnjih priprema.

U kasnim poslijepodnevnim satima sve je bilo spremno za nastup. Vrlo ukusno uređena bina čekala je na svoje izvođače a publici nudila ugodan boravak. Smotra je počela u 19:00 časova. Binom je zavladala bijela boja, za jedne simbol meleka a za druge ljekara, ali svejedno i jedni i drugi su nam po Božijem nahođenju od koristi.

5

Spoj mladosti, iskrenosti, čednosti i precizno biranog ruha kod cura i momaka pružao je na bini  prizor dženetske bašče. Gledaoci su vođeni kroz bogat i kreativan program, u kojem je svaka tačka nosila svoju poruku.

Oduševljenje je plijenilo naše goste i nisu ga mogli zanemariti, dok su prisutnima prenosili svoje poruke. Među njima su:  Izet ef. Čamdžić, konzul gosp. Sidik Spahić, predsjednik Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, gosp. Edin Atlagić, koji je prisutnima prenio selame muftije Paše ef. Fetića kao i rukovodstva Mešihata IZBNJ, novinar lista „Preporod“ gosp. Bajro Perva i estradni umjetnik Armin Muzaferija, koji je sa sevdalinkama i ilahijama bodrio publiku. Pored njih zijaretili su nas: hafiz Benjamin ef. Idriz, Bilal ef. Hodžić, prestavnici džemata „Ikre-München“ i „Ulm“ kao i predstavnici udruženja CCI (Centri civilnih inicijativa) i DIKO (Deutsch-Islamischer Kulturkreis Ottobrunn e. V.). Ovi divni ljudi su svojim dolaskom ne samo uveličali ovu svečanost, već su pridali važnost radu ovih mladih bića i ohrabrili ih da nastave ovim putem.

Večer je doživjela kulminaciju proglašavanjem najboljih polaznika vjerske pouke i ugodnim iznenađenjima, koje su mekteblije priuštile svojim muallimima. Bila je to za učesnike vrlo naporna a za publiku vrlo poučna noć, koja je svakog ponaosob nadahla i pripremila za susret sa dragim nam gostom –ramazanom, čiji bereket je već počeo zauzimati našu zbilju.

Besima Imamović

Nema komentara.

Upišite komentar