Završna svečanost u Wiesbadenu u povodu kraja mektebske 2012/2013 godine

U nedjelju 30.6.2013. sa početkom u 11,00 sati u džematu Wiesbaden upriličena je završna svečanost u povodu kraja mektebske 2012/2013. godine. Kao i svake godine završna svečanost je dan kada roditelji, rodbina i džematlije imaju priliku osjetiti dio mektebskog ambijenta i čuti dio gradiva od strane polaznika mektebske nastave koji su za ovu priliku prezentirali dio onoga što su slušali i usvajali od svog muallima tokom protekle godine. Muallim, Fahrudin ef. Džinić na početku programa izvršio je kratku provjeru znanja polaznika te podnio izvještaj o radu na polju mektebske nastave.

IMG_0671

U svom izlaganju Fahrudin ef. Džinić prisutnim roditeljima i džematlijama između ostalog obratio se sljedećim riječima:

Naš poslanik Muhammed a.s. je rekao:

“Roditelj je obavezan prema djetetu: da mu da lijepo ime, da ga lijepo odgoji, da ga poduči…” (Hakim)

“Ne može roditelj ostaviti, niti pokloniti svome djetetu niša bolje od lijepog odgoja.” (Tirmizi)

 “Poštujte svoju djecu i lijepo ih odgajajte.” (Ibn Madže)

Da bi roditelji uspjeli izvršiti obavezu prema svojoj djeci, Islamska zajednica im na tom putu pomaže kroz mekteb, kao prvi oblik institucionalno organizovanog islamskog odgoja i obrazovanja. To je početna i temeljna odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice koja ima za cilj izgradnju kompletne islamske ličnosti koja objedinjuje snagu vjere, privrženost ispunjavanju vjerskih principa i nepokolebljivo prihvatanje islama kao sveobuhvatnog načina života.

Odgovorno vam tvrdim, da dok ovaj džemat ima posjećen mekteb kao što je to do sada bio, može se reći da džemat postoji, da je živ i da ima budućnost. Mekteb je garancija svijetle budućnosti jednog džemata. Zato vas molim, pozivam i od vas tražim da investirate svoje vrijeme, imetak i blagodati ovoga svijeta za dobrobit naše budućnosti-djece i omladine jer njihov budući život, znanje i odgoj će svjedočiti naše postojanje, da li smo ispunili svoju zadaću.

Svaki pokušaj slabljenja mekteba i sijanje smutnje u zajednici, te vaninstitucionalno organiziranje mekteba radi ostvarenja sitnih ovodunjalučkih interesa te opravdavanje takvih postupaka, bilo to svijesno ili ne, jeste čin otvorenog napada, rušenja i slabljenja naše zajednice te nova agresija na naš narod koji je preživio genocid i koga jedino obrazovani i islamski odgojeni muslimani, uz Allahovu pomoć, mogu sačuvati od novog genocida. Oni koji to rade, vjerovatno nisu ni najmanje svijesni da je to jedan od ciljeva naših neprijatelja da nam ne dozvole da se institucionalno uspravimo, uzdignemo i postanemo prepoznatljivi u okruženju.

Sve dok se mi porodično ili putem teferiča družimo, sve dok mi na našim skupovima i sijelima, deset ćevapa u lepini sa puno luka, smatramo  jedinim djelom naše kulture i tradicije,  te dok je u našim kućama puno razvratne pjesme i šumadijskog turbofolka, umjesto naše lijepe sevdalinke, mi nikome nesmetamo i niko nas ne dira. Zašto bi nas i dirali ako smo takvi, jer to je njihovo. Međutim, kada se počnemo obrazovati, institucionalno organizirati, kupovati objekte, udruživati resurse radi pomoći našj domovini i našem narodu to onda nekome smeta, pa putem nesvjesnih i neiživljenih i onih sa neostavrenim životnim ambicijama ometaju, podvaljuju i spriječavaju podizanje uspavanih Bošnjaka, koje su dugo vremena učili da oni nemogu biti ništa drugo do samo primjer Alije Sirotanovića koji treba da radi, šuti i da ništa nesmije pitati ili odlučiti.

Draga moja braćo i sestre, ne odgajajmo poltrone i kukavice. Ne dozvolimo da nam djecu odgaja neko ko ne poštuje našu vjeru, tradiciju i kulturu. Ako smo to morali do sada, od sada to ne moramo.

Džemat Wiesbaden bogatiji za 32 nova učača Kur'ana

Nastava se izvodila subotom i nedjeljom u terminu od 10,00 – 13,00 sati. Ukupno tri časa po danu. Polaznici su imali mogućnost prisustva mektebskoj nastavi oba dana ili najmanje jedan dan a u slučaju spriječenosti da budu prisutni kada obično dolaze mogli su doći i u drugom terminu.  Također, imali smo intezivnu nastavu u vrijeme ferija, te u zadnjih nekoliko sedmica nastavu utorkom i četvrtkom za polaznike koji su učili sufaru. Imajući na umu da su polaznici različitih uzrasta i različitog znanja rad se odvijao kombinovano kroz sljedeće discipline:

– učenje Kur’ana – kiraet,

– arapsko pismo – sufara

– teorijska nastava- ilmihal

Ukupan broj upisane djece u ovoj godini je 81. Od toga njih 0k0 60 je redovnije pohađalo mektebsku nastavu. Da su mogli biti redovniji to polaznici i roditelji dobro znaju.

32. mlade duše, 28 polaznika mekteba, te 4 odrasle osobe su ove godine završili sufaru i time počeli učiti u Kur'anu. Ovo je jedna od najuspješnijih godina od osnivanja džemata kada je u pitanju sufara. Na tom putu da završe sufaru u skorije vrijeme je još nekoliko polaznika, za koje se nadamo da će do kraja ove kalendarske godine i oni početi učiti u Kur'anu.

Hatmu je završila Almasa Ramičević. Koristim  priliku da joj se zahvalim na pomoći koju mi je pružala u izvođenju nastave, te puno sreće u daljem školovanju na Univerzitetu u Frankfurtu na odsjeku za islamske studije.

Sa molbom Allahu dž.š. da mekteb bude rasadnik dobra i ljubavi među ljudima završna svečanost je nastavljena uz druženje.

Džemat Wiesbaden

Nema komentara.

Upišite komentar