Tradicionalni predramazanski sastanak regije Frankfurt

znak-iz-izdU prostorijama mesdžida Islamske zajednice Mainz, nakon svečanosti otpočinjanja radova na zemljištu budućeg Islamskog centra Mainz održan je ovogodišnji predramazanski sastanak za imame i džematske aktiviste Regije Frankfurt. Ova Regija od skora broji petnaest aktivnih džemata sa istim tolikim brojem imama koji u svome radu ostvaruju zapažene rezultate. Bez i najmanjeg pretjerivanja neki su ovu Regiju u koluarima nazvali i “bunilačkom” ali također i “pokretačkom”. I odista brojne pažnje vrijedne ideje i inicijative formirane su upravo na ovom području.

Sastanku je prisustvovalo 16 čelnika iz slijedećih džemata: Darmstadt, Frankfurt BKC, Koblenz, Mannheim, Mainz, Offenbach BKZ, Wiesbaden i Würzburg. Jedan broj odsutnih uputio svoje izvinjenje za neprisustvovanje ovom sastanku.

U desetominutnom uvodnom dijelu u kojem je Glavni imam u kratkim crtama potencirao najprije važnost mjeseca Ramazana u kojem do izražaja kod vjernika dolaze snaga vjere, volja i akcija, on je dodatno naglasio važnost imama i njegovu ulogu s jedne strane i odgovornost džematskih odbora za dobru – očinsku brigu o imamskom kadru. Još je rekao da u pogledu naših izdvajanja u fondove zekata i sadekatul-fitra u odnosu na naše realne mogućnosti džematlija stojimo odveć nisko i pozvao je prisutne da se svojski založe na ovom planu. Predložio je da Regija, ili pak Mešihat ovaj Ramazan proglase: Ramazanom zekata i sadekatul-fitra. Potom je istakao da su česte napetosti među članovima džemata, da duh dobrog razumijevanja ponekad nadjačaju slabosti razmirica oko često bezvrijednih stvari, pa je predložio da se ovaj Ramazan provede pod geslom: Ramazan naše bratske sloge.

Nakon što su prisutnima podijeljeni primjerci “Okvirnog plana ramazanskih aktivnosti u džematima i na Regiji” dogovorom su ustanovljeni termini za zajedničke aktivnosti:

1. Iftar za imame i džematske aktiviste na Regiji bit će u džematu Mainz, u petak, 19. jula / 11. ramazana.

2. Omladinski iftar Regije bit će u džematu Mannheim, u subotu, 20. jula / 12. ramazana.

3. Bajramski prijem bit će u džematu Wiesbaden, u subotu, 31. avgusta / 24. ševala. Na Prijem će uz čelnike Regije biti pozvani Muftija, Predsjednik i članovi Mešihata čime bi ovaj svečani skup bio označen kao savezni.

U diskusiji prisutnih naglašeno je pitanje jacijsko-teravijskog vremena na koje Muftijsko vijeće na čelu sa Muftijom treba u najhitnijem roku prije početka Ramazana da donese odgovor i dostavi ga do glavnih imama. Bilo je govora i o gostujućim ramazanskim vaizima za koje je upit uputio Generalni sekretar a o kojima još nemamo informacija. Prema reagiranjima manje brojnih i udaljenijih džemata osjeća se potreba da se na listi posjeta ramazanskih vaiza nađu i oni.

Konzul mr. Admir Atović obraćajući se na ovom svečanom skupu rekao je da mu je milo da je dobrodošao gost, da se rado odaziva na upućene mu pozive građana Bosne i Hercegovine. Izrazio je zadovoljstvo viđenim a posebno da se pitanja, kako je vidjeo, rješavaju putem diskusija i dogovora. On želi da Konzulat bude mjesto u kojem će se građani osjećati da su dobro došli da ponude ideje, da izraze svoje potrebe i da ih riješavaju na obostrano zadovoljstvo. Sa žaljenjem je ukazao na više nego tužnu sliku podnijetih zahtjeva za ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine. U njegovoj pratnji bio je i  mr. Jasmin Krzavić uspješan poslovni čovjek iz područja elektrotehnike. Predstavljajući ga Konzul je rekao da je potrebno da se međusobno bolje upoznamo i družimo jer imamo veliki broj uspješnih građana BiH koje ne poznajemo a drugi se s njima ponose.

Sastanak je, kako to već bude pri ovakvim susretima završio izrazima ramazanskih čestitki i dobrih želja, bratskim zagrljajima i stiscima ruku, poslije čega je druženje nastavljeno uz obilnu sofru dobrih domaćina džemata Mainz.

 I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar