U službenoj posjeti Gaggenau Glavni Imam B.W.

DSCI0299U Ponedjeljak 18.06.2013. godine posjetio je glavni imam Enver ef. Pašalić džemat Gaggenau kojem je dobrodošlicu iskazao Ramiz ef. Kazija, koji je od 2010. godine stupio na dužnost u ovom džematu. Džemat broji 150 redovnih članova, a osvježenje i snagu džematu su pružile nove džematlije iz Offenburga udaljenog 70-ak kilometara, njih tridesetak, gdje Imam odlazi nedjeljom na vjersku pouku, prenoseći im znanje o islamu.

Da su zainteresirani i da imaju od koga šta naučiti, pokazali su polaznici iz Gaggenau i Offenburga na prošlom mektebskom takmičenju. Na regionalnom takmičenju osvojili su prvo, drugo i treće mjesto, a na saveznom nivou bili su drugi iz testa. Aferim i ovom prilikom. Ovom uspjehu je sigurno doprinjela i efendinica Adela koja je pred komisijom Rijaseta položila hifz i 2009. godine postala hafiza. Ona pomaže u edukaciji žena i mektebskoj nastavi.

Na Vjerskoj pouci upisano je 64 polaznika, a redovno pohađa 50 polaznika, od toga 23 iz Offenburga.l Pored vjerske pouke s djecom, pokrenut je kurs za odrasle, sufara i učenje Kur´ana. Mevludom se obilježavaju mubarek večeri. Obzirom da kredit za kupovinu džamije nije otplaćen do kraja, Imam je s džematlijama pokrenuo akcija za otplatu kredita, gdje su za nepunu godinu dana ukupili 15.ooo eura. uplačujući po 500 eura na čelu s imamom Ramiz efendijom. Ovaj tekst ne bi bio autentičan kad ne bi spomenuli prethodnog Imama Jasmin ef. Dervića, koji je svojim radom i motivacijom ljudi bio sebeb, uzrokom kupovanju objekta i gradnji džamije. Da nema zavidnosti u ovom džematu između ove dvojice imama, pokazalo se i tokom posjete glavnog imama, gdje su zajedno klanjali i lijep muhabbet, razgovor vodili. Enver ef. je naglasio i mubarećlejsao na ovako divnoj harmoniji koja vlada u džematu, lijepom enterijeru u džamiji, poželeći svima uspjeha u očuvanju identiteta vjerskog i nacionalnog.

Pred džematom je blistava buduänost, a tome uspjehu doprinose uz imama, članovi odbora: predsjednik Rasim Kuka, potpredsjednik Faiz Hadrović, sekretar Adis Čaušević, blagajnik Mirsad Čehić i knjigovođa Edin Džapo.

IBN SALIH

Nema komentara.

Upišite komentar