Sigmar Gabriel, predsjednik SPD-a Njemačke u posjeti IKB Berlin

gabriel_2_2U ponedjeljak, 24. juna, Islamski kulturni centar Bošnjaka u Berlinu e.V. posjetio je predsjednik SPD-a Njemačke, najjače opozicione partije, gospodin Sigmar Gabriel. Posjeta je bila u sklopu iniciranja zajedničkog projekta Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu e.V., Centralnog vijeća za muslimane Njemačke i Njemačkog muslimanskog kruga Berlina pod nazivom “Glavnogradski muslimanski razgovori”, s ciljem aktivne komunikacije muslimanskih zajednica i nosioca visokih političkih i društveno uticajnih osoba njemačkoga javnog prostora. Uvodnim dijelom, gospodin Aiman Mazyek, predsjednik Centralog vijeća za muslimane Njemačke, je predstavio sam projekat te svrhu i cilj uspješne komunikacije muslimana i javnih ličnosti političkoga života.

Zatim je gospodin Gabriel u razgovoru sa predsjednikom našeg Centra i predsjednicom Berlinskog muslimanskog kruga odgovarao na aktuelna društveno-politička zbivanja u Njemačkoj koja se tiču prije svega muslimana. U veoma otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi, gospodin Gabriel se dotakao mnogih bitnih tema za proaktivnu komunikaciju potreba muslimana u Njemačkoj i naglasio nužnost korištenja javnog prostora za svakoga, kako bi svojim primjerom fungirali multiplikatorski i bili primjeri drugima za uspješnu participaciju u društvu.

gabriel_1_1

Predsjednik SPD-a je iznio stavke predizbornog programa SPD-a vezane za politiku prema strancima i muslimanima te se založio za dvojno državljanstvo i veće pravno priznanje islamskih zajednica koje ipak vidi u nadležnosti samih saveznih država. Ovim susretom je uspješno započeta komunikacija na visokom nivou koja će se ubuduće nastaviti, jer potreba za ovakvim formatima je očigledna i nužnost ovdašnjih prilika, a sama prisutnost prije svega omladine na večerašnjem skupu svjedoči svrsishodnost ovakvih poduhvata.

www.ikb-berlin.de

Nema komentara.

Upišite komentar