Dolazak mjeseca milosti i oprosta (Bilal ef. Hodžić)

Neka je hvala Allahu Milostivom koji nas je počastio Kur'anom čije objavljivanje je započelo u mjesecu ramazanu za kojeg je On rekao: „Mjesec ramazan, sišao je u njemu Kur'an. Neka je hvala Allahu koji nas je počastio da i ove godine dočekamo nama dragog gosta kojeg ni trideset dana nije dosta. Salavat i selam šaljemo onome koji je rekao da je post štit od svake nedaće i belaja. Neka je salavat i selam na Muhammeda alejhisselama sve do Sudnjeg dana.

Draga braćo u imanu i islamu, cijenjenje džematlije, draga naša djeco i omladino,

bliži nam se mjesec neizmjerne Allahove milosti. Mjesec oprosta. Mjesec posebnog ibadeta. Mjesec saburanja. Mjesec druženja. Mjesec Kur'ana. Mjesec sehura i iftara. Dolazi nam mubarek mjesec ramazan.

Jesmo li se pripremili da ga dočekamo ili ćemo nespremni u njega ući. Braćo draga, zamislimo da moramo ući u jedan veliki posao koji nam donosi obilje dobra, kako li bi se za taj posao pripremili??? Isto tako mjesec koji nam dolazi je mjesec u kojem se posluje i trguje i to ni skim drugim do li sa Allahom. Zamislimo kako je to unosan posao? Za svako naše dobro djelo koje uradimo Allah nas višestruko nagrađuje.

Od Selmana r.a. se prenosi hadis: Poslanik s.a.v.s. nam se obratio na kraju mjeseca ša'bana, rekavši: “Ljudi, dolazi vam veliki mubarek mjesec. U njemu je noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah dž.š. je u tom mjesecu strogo naredio post, a noćni namaz (teraviju) je učinio dobrovoljnim. Ko se Allahu dž.š. približi kakvim dobročinstvom, kao da je obavio fard u nekom drugom mjesecu. Ko obavi fard u njemu, kao da je obavio sedamdeset fardova u nekom drugom mjesecu. On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, bit’ će mu to uzrokom za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobiti će i nagradu postača bez umanjenja nagrade postaču. Tada ashabi rekoše: “Poslaniče! Nismo svi u mogucnoćti nahraniti postača”. Muhammed s.a.v.s. reče: “Ta nagrada pripada i onome kod koga se postač omrsi hurmom, gutljajem vode ili mlijeka. To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj oslobađanje od vatre. Ko olakša svome potčinjenom u tom mjesecu, Allah dž.š. će tome oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. Nastojte u ovom mjesecu činiti četiri stvari; dvije sa kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo i dvije koje su vam neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo su: šehadet i da od Njega tražite oprost. Dvije druge stvari koje su vam neophodne jesu: da Allaha dž.š. molite za džennet i tražite zaštitu od vatre. Ko napoji postača, Allah dž.š. će ga napojiti sa moga izvora tako da nakon toga neće ožedniti i kao takav će ući u džennet!” (Ibn Huzejme)

Kako i na koji način se možemo pripremiti za ramazan?

Prva stvar na koju moramo obratiti pažnju jeste da u ramazan uđemo čisti od grijeha, da učinimo Allahu teobu, da se iskreno pokajemo kako bi ramazan u čista srca ušao.

Nakon toga obratimo se Allahu dovom da nam omogući da ovaj mjesec dočekamo živi i zdravi te da nam omogući da ga prepostimo i da putem posta Allahovu milost zaslužimo. Koliko je samo onih koji ove godine neće moći da poste ramazan bilo zato što im je melek smrti već uzeo dušu ili zato što su već toliko bolesni i ne mogu da poste. A ima i onih koji su živi i zdravi, ali čija srca su mrtva ili bolesna pa ne poste. Jedan od načina da Allah kazni one koji su mu nepokorni jeste da mu oduzme slast imana, tako da takvi ne znaju niti osjećaju slast sehura, slast iftara, slast trpljenja gladi i žeđi, slast stajanja u namazu, slast izgovaranja Allahovih riječi. Teško onome čije srce postane poput kamena tvrdo pa u ovom mjesecu ne zasluži Allahovu milost.

Veoma je bitno braćo draga da u ovom mjesecu odredimo ciljeve koje ćemo ostvariti. Prvi i osnovni cilj je svakako prepostiti određeni broj dana ramazana kako bi razvili bogobojaznost, kako bi zaslužili Allahovu milost i oprost naših grijeha. Ima onih koji poste kako bi malo smršili, ili onih koji poste iz običaja i koji zanemaruju ovu unutrašnju imansku dimenziju.

U toku ramazana bi trebali da zacrtamo sebi i dodatne ciljeve kako bi iz ramazana izašli bogatiji. Da bi u tome uspjeli moramo imati plan naših svakodnevnih aktivnosti kao i onoga što želimo da ostvarimo.

Naše aktivnosti započinju sa ustajanjem na sehur koji bi trebao biti sastavni dio naših ramazanskih dana, jer je Poslanik a.s., rekao da je u sehuru berićet. Još na sehuru se okuplja porodica kako bi se pripremila za post. U današnje doba sve smo manje zajedno zato treba koristiti ramazan da se prije svega porodica okupi, te da se rodbina i prijatelji zbliže.

Nakon sehura zacrtaj sebi da dođeš u džamiju na sabah jer je to namaz koji najteže pada munaficima. (Kod nas će se sabah namaz klanjati 20 minuta po završetku sehura)

Vjernik dijeli svoje vrijeme shodno namazima. Poslanik a.s., je koristio prijepodnevsko vrijeme za razne vrste aktivnosti. Mi možemo iskoristiti za rad, za učenje Kur’ana i dr.

Kod nas je običaj da se nakon klanjanja podne namaza i ikindije uči mukabela kojoj bi ako nam mogućnosti dozvoljavaju trebali prisustvovati bilo time što ćemo se uključiti u učenje Kur’ana ili njegovo slušanje.

Iskoristimo iftare kako bi se okupljali i družili. Nastojmo da uvijek imamo postača kojeg ćemo nahraniti i napojiti, jer time imamo i svoju i njegovu nagradu posta. Ne dozvolimo sebi da se otuđujemo i da iftare sami provodimo. Pozivajmo se međusobno. Iftari su idealna prilika da se pomirimo jedni sa drugima. Iftar je radost svakog postača i najljepše je tu radost dijeliti sa drugima.

Ove godine kao i narednih, teravija namaz će biti veoma kasno, ali pored svega toga potrudimo se da što je moguće više teravija u džematu da obavimo, jer time upotpunjujemo naš ramazanski dan.

Pored ovih aktivnosti odredimo sebi još nekoliko stvari.

Oni koji znaju učiti u Kur’anu bi trebali u toku mjeseca ramazana da prouče cijeli Kur’an, a oni koji ne znaju bi trebali da pročitaju njegov prijevod. Svi oni koji ne znaju učiti u Kur’anu bi se trebali zapitati zašto ne znaju? S druge strane šta mogu učiniti da naučim učiti u Kur’anu. Zar ne bismo mogli iskoristiti ramazan i da u mjesecu Kur’ana uđemo u Kur’an.

Iskoristimo ramazan da utvrdimo ono što smo do sada naučili ili da naučimo nešto novo. Iskoristimo ramazan da produbimo svoje znanje o vjeri i vjerskim propisima. Ćitajmo vjersku literaturu. Odredimo koju ćemo knjigu pročitati a ne koju ćemo seriju ovog ramazana gledati.

Mjesec ramazan je ujedno vrijeme kada bi svaki vjernik trebao da razmotri svoje finansijsko stanje te da prije svega udjeljuje na Allahovom putu, da daje sadaku, da izdvoji sadekatul-fitr i da ako je dužan dadne zekat na svoj imetak. Prema podacima kojima raspolažemo i prema statistikama zekat je jedan od najviše zanemarenih islamskih dužnosti o čemu ćemo ako Bog da intezivno govoriti u ovom ramazanu.

I na kraju braćo draga, znajmo da Allah spušta svoju posebnu milost u ovom mjesecu zato je tražimo putem posta, putem namaza, učenja Kur’ana, iftara i sehura, putem sadake, davanjem zekata i ostalim dobrim djelima.

Molim Allaha da nam omogući da dočekamo i ovaj mjesec ramazan, da nam pomogne da ispostimo njegove dane, a noći u ibadetu da provodimo. Molim Allaha da nas počasti Lejletul-kadrom da je u ibadetu, čvrstom imanu i nadajući se Allahovoj nagradi i njegovom zadovoljstvu provedemo i time zaslužimo oprost naših grijeha kod Milostivog Allaha. Amin.

Bilal ef. Hodžić
IKC-Ulm

Nema komentara.

Upišite komentar