Više od turnira

mnhmNakon što smo se prethodno na sastancima AKIGA – Radnog kruga islamskih zajednica Mannheim bili detaljno dogovorili o svemu, obišli gradske džemate i podijelili plakate, došao je i taj nedjeljni 16. juni kada se održao malonogometni turnir na otvorenom u prekrasnom zelenilu, u jednom izdvojenom prostoru idealno odabranom za intimnije ne samo sportsko nego i islamsko druženje.

Na turniru je učestvovalo 14 prijavljenih ekipa, i tu smo se zajedno na zelenom tepihu livade okušali Arapi, Turci, Pakistanci, Albanci, Bošnjaci… Ovo je bilo mnogo više od turnira. To je bilo druzenje naših porodica, a svi smo inače, ne samo toga dana nego zauvijek jedna velika džematska porodica. Klanjajući čas u jednoj, čas u drugoj džamiji vremenom smo se toliko upoznali i zbližili kroz namaze i razne sastanke i prigode da smo izgradili jednu kompaktnost na zavidnom nivou.

Evo, dok vam ovo javljamo, u petak, 22. juna, na akšam-namazu imat ćemo posjetu komšijskog nam imama i džematlija iz albanske džamije.

Za ženski dio publike priredjen je šator u kojem se uz praćenje utakmica vodio živ razgovor naših sestara. Djeca su se nesmetano mogla do mile volje družiti i igrati na priredjenom im prostoru i maštovitim različitim spravama. Omladina koja nije bila na sportskom terenu bila je zabavljena šetnjom i promatranjem utakmica. Sa razglasa odjekivale su ilahije i kaside i od Samija ali i naše, albanske, arapske i turske. Pauza za podne namaz naš stadion pretvorila je u jednom trenu u musallu na kojoj je klanjalo pet safova naše mladosti dopunjene njihovim sinovima i kćerkama.

Igralo se ne za pobjedu i rezultat, tako da je fer-play bio osnovna i najvrijednija odlika turnira. Čak su se u jednom susretu odmjerile hodže i mutevelije! Na terenu i medju publikom nije zabilježen niti i najmanji incident. Čitavo vrijeme bilo je u obilju raznovrsne hrane i osvježavajucih napitaka ali je red za specijalitete sa roštilja bio ipak najduži. U predvečerje razišli smo se dobro raspoloženi i zadovoljni. Jedan izvanredno lijep dan bližio se svome kraju.

Ishak Alešević

Nema komentara.

Upišite komentar