Glavni Imam B.W u službenoj posjeti džematu Philippsburgu

DSCI0047Nedavno je u ovom džematu malobrojnom po članstvu, ali jedinstvenom u aktivnostima kako vjerskim tako i kulturnim, boravio Glavni Imam prof. Enver ef. Pašalić kojem su dobrodošlicu izrazili džematski Imam Zufer ef. Zahirović i predsjednik Redžo Maksić, sin h. Hajrudina, koji nastavi babinim putem od aprila ove godine s pomlađenim novoizabranim odborom:

Predsjednik: Rešad Mehidić, P. Predsjednik: Zijad Osmić , Sekretar: Asim Grabovac, blagajnik-ca: Elvina Ibračić i članovi džamijskog odbora: Said Delibajrić, Samir Uzunović, Ahmet Metović i Jasmin Hajdukalić

Timski rad su pokazali odmah na tradicionalnoj manifestaciji koja se obilježava sredinom maja svake godine učenjem mevluda i teferica povodom temelja džamije 1999, i otvorenja 2001 godine.

Pored komšijskih džemata ove godine su svečanost uveličali džematlije iz Luxemburga s Imamom h. Muhamed ef. Rizvićem koji je bio i predavač ove godine na mevludu.

Kao i svake godine tako i ove godine lokalni listovi su objavili manifestaciju u džematu. Spomenimo gest Nijemca u komšiluku, zahvalnicu džematu za dobre komšijske odnose.

Ovaj džemat može poslužiti kao pilot projekat što se tiče gradnje džamije, s neumornim Zufer ef. i h. Hajrudinom Maksićem sadašnjim počasnim Predsjednikom džemata, a u Livnu Predsjednikom Medžlisa, kojima nije nigdje bilo daleko otići i pokucati na vrata, za dobro džemata, a u ime Allaha, radi Dženneta i Muhammed a.s ummeta.

Pored h. Hajrudina dužnost Predsjednika obavljali su sa svojim saradnicima i: h. Mehmet Ljatifi, i h. Muharem Kovačević.

Svi zajedno su ostavili traga u gradnji mesdžida, a pored Zufer ef. u održavanju vjerskog života naročito za vjersku obuku povremeno su bili angažirani i Fahrudin ef. Halilić, Jusf ef. Latifović i učenik medrese koji se u toku agresije na BiH-u zadesio kod roditelja, Isić Ibrahima Meho.

Enver ef. je čestitao na očuvanju vjerskog i kulturnog identiteta posebno naglasivši da povedemo računa o slijedećem popisu u BiH-i, i organizovanom odlasku, jer sad je test svima, il nas ima il nema, izjašnjavajući se ako Bog da …

ISLAM BOSANSKI JEZIK BOŠNJAK

Godini kada se obilježava 15 godina od temelja pozvan je Glavni Imam s Muftijom Pašom ef. Fetićem da uveličaju ovaj jubilej, a svakako očekuju i brojne musafire iz drugih džemata, a svi će biti ugošćeni onako kako to dolikuje, i kako su do sada činili, a svi bili zadovoljni, musafiri i domaćini …

IBN SALIH

Nema komentara.

Upišite komentar