Susret žena u džematu Uhingen

U nedelju 7.šabana 1434./ 16.06.2013.organizovan je prvi susret žena u džematu Uhingen. Tema ovogodišnjeg susreta bila je  „Bosanskohercegovčke žene o životu i radu  pod mahramom u Njemačkoj“.

Foto susret zena

Ovo je ujedno bila i prilika da se ožive tradicionalne posjete dzemata međusobno, s tim  da su se  na ovaj skup odazvale sestre iz dzemata Kirchheim, Stuttgart i Sindelfingen.

Nakon proučenog odlomka  iz Kur'ana uvodnu riječ  kao domaćin održala  je  Azemina Mujagić koja se osvrnula na važnost buđenja muslimana i  međusobno potpomaganje i podržavanje   jedni drugih, te istaknula važnu ulogu druge generacije muslimana u Njemačkoj, koja je kada je u pitanju islam kao i  sama mahrama, tako reći „probila led“ za nadolazeće generacije muslimana koje se  na ovim prostorima  ukorijenjuju te vide svoju  budućnost u Njemačkoj za razliku od prve generacije muslimana koja je dolazila na „određeno vrijeme“. Potom su uslijedile zanimljive i emotivne priče sestara koje su govorile o svom pristupu  ka mahrami te svojim životnim ikustvima vezano o životu pod mahramom i  iskušenjima na tom putu, nakon čega je kao gost predavač  Lejla Biševac  govorila o smislu pokrivanja žena i  islamskom stavu o mahrami  kao štitu  za ženu muslimanku.

Na samom kraju u svom nadahnutom govoru Zineta Subašić osvrnula se na  sve ono  što predhodi mahrami, a to jest, čvrstom uvjerenju i osloncu na Allaha dž.š. koji  daje izlaz u svakoj situaciji i u savakom vremenu, baš onako kako je Uzvišeni Gospodar potpomagao sve poslanike i davao izlaz u svim njihovim iskušenjima.

Izlaganjem naših sestara upravo se dalo zaključiti, da su  čvrstim ubjeđenjem i osloncem na Allaha dž.š. upravo naše Bošnjakinje u Njemačkoj, unatoč mahrami, došle do raznih pozicija u ovom društvu.

Nakon završetka oficijelnog dijela programa, druženje se nastavilo uz razgovor i obilnu trpezu.

Nadamo se da će ovih i sličnih susreta biti što više u džematu Uhingen ,koji iz dana u dan prerasta u jedan aktivan i oraganizovan džemat na ovom području.

A.M.

Nema komentara.

Upišite komentar