Održan Godišnji mevlud u džematu Castrop-Rauxel (video/foto)

Dana 2.6. 2013. godine, u džematu Castrop-Rauxel održan je tradicionalni godišnji mevlud. Posjetitelji i džematlije su tim povodom imali priliku da se u prelijepoj atmosferi prisjete određenih aspekata i dijelova života Poslanika Muhammeda a.s., koji su opjevani u mevludskim stihovima i recitacijama. Također, uživali su i u kur'anskim ajetima koji su, praćeni salavatima i tekbirima, učeni ovom prigodom. Mevlud je, nakon klanjanja podne namaza, proučilo 17 imama iz obližnjih džemata regije NRW.

8_m5GMWXVGhkgXscZZk-nJRaNWa7guZ6mbUEmg0A7xs,wmmkzhpNnwYQM7dQJGQo-j-kLt76ICimmY__sYH9nbs

Nakon selama i uvodnih riječi dobrodošlice imama džemata Castrop-Raauxel, Nedžad ef. Bećića, proučio se mevlud. Potom se prisutnima obratio gost-predavač iz domovine Bosne i Hercegovine, hafiz Ammar ef. Bašić, imam džamije Bulbulistan u Briješće brdu, Sarajevo. U emotivnom i ugodnom predavanju podsjetio je prisutne na važnost održavanja i širenja svjetlosti islama u jednoj neislamskoj zemlji , ali i na odgovornost koju na svojim leđima nose bosanski i ini drugi muslimani, koji u očima nemuslimana, zapravo, predstavljaju i zastupaju islam, htjeli to oni ili ne. Nakon toga je, kroz prizmu kur'anskih ajeta i hadisa, podsjetio  prisutne o prolaznosti ovoga svijeta (dunjaluka), te obavezama muslimana na njemu.  Kazivao je i o važnosti okupljanja muslimana Bošnjaka, te održavanju prijateljskih veza, čuvanju bošnjačke tradicije kroz okupljanja poput organiziranog mevluda.

YouTube Preview Image

U okviru svoje posjete džematu Castop-Rauxel, hafiz Ammar ef. Bašić je u subotu posjetio i halku zikra, koja se već punih godinu dana neprekidno održava u pomenutom džematu. Nakon zikra, kojeg je predvodio imam džemata Nedžad ef. Bećić, oko 40 prisutnih imalo je priliku uživati u sohbetu, prilikom kojeg je, do u kasne noćne sate, hafiz ef. Bašić kazivao o vrijednostima, ljepotama, koristima i važnostima zikra i halki u kojima se spominju Allahova imena, i u kojima se veliča Stvoritelj Plemeniti. Pozivajući se na mnogobrojne ajete o zikru, te hadise, prema kojima su se i ashabi Poslanika a.s. okupljali u halke i spominjali Allaha, skrenuo je pažnju na bitnost suštine zikra ali i ibadeta uopće, u odnosu na formu, koja kod različitih ljudi može biti različita.

fzuA73xW7PmidJ-ihA51tpeEK8MiTGs5Mp2CqAKrpzg

Nakon proučenog mevluda i sadržajnog predavanja hafiza ef. Bašića, gosti i posjetitelji džemata su imali priliku da se u dvorištu džamije druže i pričaju, uz prigodnu sofru. Za ovu priliku je 7 džematlija džemata Castrop-Rauxel darovalo kurbane, koje su žrtvovali sa različitim nijjetima, a u cilju sticanja zadovoljstva Milostivog, Samilosnog. Kurbane su darovali: Šehić Hajrudin, Hodžić Fetah 2 kurbana (za sebe i svoju rahmetli hanumu Tahiru), Mehanović Mirza, Halilović Mirsad, Tanjić Seudik te Karić Dževad. Sofru i druženje su finansijski pomogli: Džafić Sabit, Isaković Fikret, Kulanić Huso i Avdić Said. Također, brojne hanume iz džemata pripremile su i druga tradicionalna bosnaska jela. Svima njima se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo. Lijep i sunčan proljetni dan je također pridonio prelijepom druženju, tako da se ono nastavilo i iza ikindije namaza, uz kahvu i kolače koje su pripremile vrijedne ruke hanuma iz džemata Castrop-Rauxel.

Molimo Allaha dž.š. da ovo druženje upiše u naša dobra djela, te da nas pomogne da ovakvih druženja bude još više, te da budu bogatija i korisna za sve posjetitelje. Amin!

Nema komentara.

Upišite komentar