20-godišnji jubilej džemata Velbert

Džemat Velbert, jedan je od manjih džemata, i spada u red tkz. vikend džemata oblasti Düsseldorf. Smješten je u komšiluku džemata Düsseldorfa, Essena, Dortmunda, Hagena…U subotu, 04.05.2013.g., u prepunoj sali u Wulfrathu obiljžili su svoj 20.-jubilej postojanja i djelovanja.

Lijepo uređena sala bila je popunjena do poslednjeg mjesta sa cirka 600-700 posjetilaca, a program je u 20 sati otvorila voditeljica OTV – televizije, dobrodošlicom nakon čega je imam džemata Asim ef. Babić proučio kraći odlomak iz Kurana.

935233_467515793322833_1448398944_n

Prisutnima  se najprije obratio Dževad  Delić, kratkim obraćanjem u kome je izrazio svoju radost i zahvalnost svima koji su se odazvali njihovom pozivu da podjele radost nasvakidašnje svečanosti 20-jubileja džemata. Naglasio važnost i ulogu džemata za ljude u Dijaspori, kao sponu sa maticom i čuvarom našeg identiteta. Poručio je da će se u budućnosti zalagati za veću brigu i adekvatniji prostor  za potrebe i aktivnoosti džemata. Posebno je istakao ulogu imama kao i njegove efendinice u cjelokupnom radu i postojanju džemata te je kao znak pažnje i zahvalnosti pozvao imama i efendinicu te im je ispred džemata dodijelio prigodne hedije. Ovaj čin pažnje izazvao je suze vidno uzbuđenom imamu kao i njegovoj hanumi.

Nakon toga skupu se obratio imam džemata Asim ef. Babić, koji je u stilu iskusnog  poznavaoca stanja i prilika u džematu poručio da jubilej obavezuje još veći angažman posebno u traženju adekvatnog prostora te je posebnu pažnju izazavao konstatacijom da što se tiče tog projekta ima dvije vijesti prvu radosnu a to je “da novac za kupovinu postoji “, i drugu manje radosnu  a to je “da se on nalazi u džepovima džematlija.” Asim ef. je naglasio također da se on polako sprema za penziju, za par godina, te da će džemat sa novim mladim imamom nastaviti sa radom do novih jubileja.

Na kraju se skupu obratio i Glavni imam oblasti Düsseldorf Mehmed ef. Jakubović, u kraćem izlaganju čestitao je u ime IZBNJ 20-godišnji jubilej djelovanja te prenio selame i  čestitke Muftije Paše ef. Fetića i predsjednika zajednice Edina Atlagića. Ukazao je na značaj pojma “džemat” u islamu te potrebu samoorganizavonja Bošnjaka u sredinama u kojima su našli svoje prebivalište.

Skup su svojim nastupom posebno obogatili članovi folklorne i horske sekcije iz Wuppertala koje sa velikim entuzijazmom vodi gosp. Kurić.

Njihov nastup je nekoliko puta izmamio burni aplauz i podršku prisutnih. Lijepo je bilo vidjeti tu razigranu , bošnjačku mladež u spletu kola i ilahija.

Svojim prisustvom svečanost su uveličali i imami gore navedenih komšijskih džemata Omer ef. Sarajlić, Kemal ef. Crnac , Rasim ef. Žiga te Džemal ef. Hasandić sa hanumama.

Priredio M.J.

Nije moguće upisati komentar na ovaj članak.