Jedno od najljepših takmičenja u Hessenu

Islamska Zajednica Bošnjaka u Njemačkoj – Regija Frankfurt upriličila je u nedjelju 03.06.2012.godine takmičenje polaznika mektebske nastave za džemate ove centralno Njemačke regije. Domaćin skupu bio je Džemat BKC Offenbach na čelu sa svojim vrijednim imamom Zehrudin ef. Junuzovićem. Učešće u takmičenju uzeli su polaznici slijedećih devet džemata: Džemat Mannheim, Džemat Darmstadt, Džemat Mainz, Džemat Wiesbaden, Džemat Hanau, Džemat BKC Offenbach, Džemat IKC Frankfurt, Džemat BKC Frankfurt te Džemat Kassel.

Polaznici mektebske pouke u uzrastu od 6 do 16 godina mogli su odmjeriti svoje znanje u dvije starosne kategorije; prvu kategoriju sačinjavali su polaznici od 1. do 5. razreda dok su u drugoj, znatno težoj, kategoriji naučeno pokazivali učenici starosne dobi od 6. do 10. razreda.

Takmičenje je  u prepunoj džamiji u Offenbachu učenjem Kur ana otvorio Haris ef. Kalač, a potom se prisutnima, među kojima su pored djece bili i roditelji te mnoge druge džematlije, obratio glavni imam za ovu oblast, Ishak ef. Alešević.

On se posebno zahvalio takmičarima na učešću a zatim i roditeljima i ostalim gostima koji su došli da svojim prisustvom uveličaju ovaj skup. Posebno je naglasio značaj ovakvih manifestacija: „Ovakvi susreti su za nas jako važni. Ova djeca su sjeme budućih muslimana i muslimanki na ovim prostorima. To su, ako Bog da, naši prvaci koji će od nas preuzeti baklju islama i ponosno je nositi slijedećoj generaciji. Pripremajući ovu generaciju, mi time pripremamo svoju sutrašnjost“ – istakao je, između ostalog, Ishak ef.

Nakon kraćeg izlaganja gosti su upoznati o protoku i pravilima takmičenja koje se ove godine bitno razlikuje od dosadašnjih takmičenja činjenicom da se isto ne odvija negdje u nekoj učionici, nego u džamiji pred publikom i da u njemu mogu učestvovati svi polaznici mekteba, neovisno o nivou znanja.

Ovogodišnje takmičenje bilo je podijeljeno u tri dijela:

1.       Učenje Kur ana

2.       Revijalni dio i

3.       Testovni dio

Ocjenjivački žiri sačinjavalo je nekoliko imama regije Frankfurt: Fahrudin ef. Džinić, Haris ef. Kalač, Sedin ef. Durmiš i Munir ef. Hodžić.

U takmičenju učača Kur ana učešće je uzelo deset takmičara:

Hodžić  Hamza – BKC Frankfurt

Mujanović Medina – BKC Offenbach

Mujanović Rusmir – BKC Offenbach

Balić  Lejla – Hanau

Bilalović Sabina – Hanau

Kalić Samed – Darmstadt

Krpo Amina – Mainz

Kurtanović Dženita – IKC Frankfurt

Kurtanović Semin – IKC Frankfurt i

Hanuša Alen – IKC Frankfurt

U revijalnom dijelu programa zanimljivim nastupima predstavili su se slijedeći učesnici:

Kajević Amil i Dudić Ensar iz Kassela

Salihović Anes, kao najmlađi učesnik, iz Mainza

Muminović Sara iz Hanau

Mujanović Muamer iz Offenbacha

Rovčanin Džejla, Burić Sabira i Mekić Aida iz Darmstadta

Zukić Amina, Kurtanović Ajša, Camović Faris, Kurtanović Mejra i Pajović Altuna iz IKC Frankfurt.

Oni su, neko ilahijom, neko kasidom, neko recitacijom a neko opet praktičnom izvedbom plijenili pažnju mnogobrojne publike u Offenbachu.

Nakon revijalnog pristupilo se testovnom dijelu takmičenja.  Za razliku od dosadašnjih takmičenja ovaj dio je posve modernizovan uvođenjem multimedijalnog kviza. Od svih džemata učesnika formirane su mješovite ekipe koje su se potom takmičile u prilično zahtjevnom kvizu.

U ovom dijelu takmičilo se ukupno jedanaest ekipa a najboljima su na kraju podijeljene novčane nagrade. Iako je bilo i propusta u samoj organizaciji, svi su bili saglasni u ocjeni da je ovo bilo jedno od do sada najljepših i najinteresantnijih takmičenja na ovoj oblasti.

Nema komentara.

Upišite komentar