Godišnji mevlud u džematu Köln (VIDEO)

U nedjelju 20. 05. 2012. godine u prostorijama Bošnjačke islamske kulturne Zajednice „Gazi Husrevbeg“ e.V. Köln održan je tradicionalni godišnji mevlud. U ranim prijepodnevnim satima džematlije iz Kölna i okolnih gradova, te susjednih država Belgije i Holandije, ulazili su radosni u prostrano dvorište Centra sa nadom da će ponovno biti svjedoci predivnih trenutaka duhovnog ushićenja i sreće.

Od 13.30 – 14.00 sati priređena je promocija knjiga „Pokajanje u svjetlu Kur'ana“ i „Karakter muslimana“. Promotor mr. Sulejmen ef. Čeliković  je veoma nadahnuto i sliovito povezao potrebu svakodnevnog pokajanja i praktičnog dejstva na naš karakter. Poslije podne namaza hor imama Medžlisa IZ-e Goražde izveo je meludski program. Prisutni su uživali u sadržaju programa i ljepoti melozvučnih glasova naših gostiju. Veoma nadahnuto predavanje na temu „Značaj  džamije i džemata u našoj svakodnevnici“ održao je glavni imam medžlisa IZ-e Kakanj  mr. Sulejmen ef. Čeliković. Svojim emotivnim nastupom izazvao je suze mnogih prisutnih.

YouTube Preview Image

Poslije izvedenog programa prisutni su bili počašćeni ručkom koji je bio serviran u velikoj Sali i ispod šatora u našem dvorištu. U povodu mevluda  15 familija je zaklalo kurbane sa nijetom hajra, bereketa, sreće i napretka u svojim familijama i društvu. „Kvalitet je najbolja reklama“ je moto kojeg naš džemat koristi u svojim aktivnostima. To je doprinijelo da ovogodišnji mevlud bude najposjećeniji u povijesti našeg džemata. Preko 600 prisutnih vjernika i vjernica, a posebno mladih momaka i djevojaka uživali su u programu i zajedničkom druženju i sa sobom i ove godine svojim kućama odnijeli prelijepe utiske. Za uspješnu organizaciju ovog  Allahu dragog skupa treba pohvaliti Odbor džemata Köln, omladinu i žene koji su najvažnija poluga u radu sigurno svakog bošnjačkog džemata.

Nema komentara.

Upišite komentar