Projekat: Cvijet Srebrenice

Mešihat Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj pokrenuo je ove godine projekat pod nazivom “Cvijet Srebrenice”. Cilj projekta je na ovaj način obilježiti 11. juli – Dan genocida nad Bošnjacima. Ovaj mali cvijetić bijelo-zelene boje simbol  je stradanja našeg naroda.On je ručne izrade i stalno ga, u znak prisjećanja na stravičan zločin u Srebrenici, nosi naš Reisu-l-ulema. Njegova simbolika je jasna: 11 latica  simboliziraju 11. juli 1995. godine. Njihova bijela boja je simbol nevinosti stradalih, dok zelena simbolizira nadu u bolje sutra.

Naša želja je da svi Bošnjaci u znak sjećanja na genocid i stradanje bošnjačkog naroda, svakog 11. jula, ali i u drugim prilikama, nose Cvijet Srebrenice i na taj način šire njegovu poruku.

 Ukoliko i vi želite nositi Cvijet Srebrenice i učestvovati u njegovoj časnoj misiji širenja istine o stradanju Bošnjaka možete ga poručiti u vama najbližem džematu. Porudžbom cvijetića, pored toga što simbolično širimo istinu o Srebrenici i njenom stradanju, ujedno pomažemo onim ženama koje heklaju cvijet i  kojima je to možda jedini  izvor prihoda da prehrane svoje porodice.

Plakat za projekat “Cvijet Srebrenice” u pdf-formatu možete preuzeti ovdje. (3,75 MB)

Nema komentara.

Upišite komentar