Još jedan lijep i historijski upečatljiv dan za džemat Hidaje – Minhen

Dana 24.02.2013 u džematu Hidaje se dočekuje muftija Islamske Zajednice Bošnjaka  u Njemačkoj Pašo ef. Fetić i gosti iz Bosne: Muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović, te delegacija Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku na čelu sa direktorom medrese prof. mr. Dževdet Šošić, odgajateljicom i rukovidocem horske sekcije Lejla Bešo-Haskić i 20setak njihovih učenika/ca.

019

Atmosfera je malo neuobičajena, svi članovi odbora se malo okreću sa pitanjima na licu da li je sve na mjestu i da li funkcioniše raspored mektebskih grupa, pošto je nedjeljom džamija puna djece. Hvala Allahu.

Posebno nam je predsjednik malo zabrinut. Vjerovatno zbog tajminga.

Gosti su nam imali malo poteškoća u putu ali su opet veselih lica ušli a još veselije dočekani u našim prostorijama. Proslije kratkog predstavljanja odmah se pristupilo podne namazu. Predvodio ga je muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić. Poslije proučene dove obratio se kratko pozdravnim riječima ispred Mešihata pohvaljujući dimamičan rad našeg džemata. On se prati od strane Mešihata, sa napomenom, da smo sada u jednoj velikoj zajednici u kojoj će i ta krovna zajednica imati koristi od ovog nedavno priznatog džemata, posebno u pogledu kreiranja mektebske nastave sa napomenom, da će se neke stvari u budućnosti promijeniti unutar Zajednice, da bi dobili jedinstvenost na nivou čitave Njemačke. “Nastavite ovaj rad i čuvajte vaše međuljudske odnose.”

032

Zatim je imam Adulvehab ef. Vehabović kao moderator predao riječ  mr. Dževdetu Šošiću. On nam je ukratko opisao historijat travničke medrese i iznio zavidne cifre broja učenika koji pohađaju ovu medresu. Ohrabrio nas je time, da se u njihovoj medresi nalaze učenici iz svih krajeva svijeta, da ima izuzetno dobar rajting i da  je u potpunosti ravnopravna sa svim školama u Bosni i Hercegovini. Iz ove škole Bosna danas ima profesora, pedagoga, advokata, inžinjera, ljekara….

Poslije izuzetno lijepih ilahija gostojućeg hora obratio nam se i Muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović. Izrazio je svoju posebnu sreću što se nalazi u Njemačkoj, čiju zemlju i narod posebno cijeni. To je vrijedan narod, koji puno uči i izuzetno je pravedan u poslovanju. Posavjetovao nas je, da i mi muslimani možemo mnogo naučiti od Nijemaca i da ćemo njihovu simpatiju lahko postići primjenom univerzalnih islamskih principa: marljivost, poštenje, lijepo ponašanje…..

“Držite se džemata, jer je tu spas i za vas i vašu familiju, kao i za vaša pokoljenja.”

Poslije izvedenog programa pristupilo se kratkom predstavljanju našeg džemata užim krugom odbora i nastavničkog vijeća. Ukratko se iznio historijat i način rada našega džemata.

023

Uz ugodan ručak razmijenili su se neki opšti pogledi po pitanju unutrašnjeg organizovanja jednog džemata. Oba muftije su pohvalile naš timski princip rada a direktor medrese nas je srdačno pozvao da budemo njihovi gosti jednog zimskog raspusta.

Pošto je sljedeći dan već ispunjen terminima naši gosti su se oko 16:00h morali zaputiti ponovo za Bosnu. Naš drugi imam Nusret ef. Hodžić je ispratnim riječima poželio da Allah nagradi naše goste što su nas zijaretili i unijeli novu moralnu svježinu u naš džemat.

Ramiz Imamović

saborski zastupnik IKZ Hidaje e.V.

030

Nema komentara.

Upišite komentar