Treći mevlud za žene u džematu Hidaje u Minhenu

U nizu dosadašnjih manifestacija u džematu Hidaje koje su, hvala Allahu, uvijek urodile plodom i danas se 03.02.2013. to još jednom potvrdilo trećim mevludom za žene pod nazivom “Ti si ruža džennetska”.

3

Mevlud je održan u mjesecu rođenja Muhammeda a.s. i povodom obilježavanja trogodišnjice seminara Kur'ana za žene. Seminar je počeo sa četiri upisane polaznice i sada broji 26 redovnih sestara. Cilj seminara je podučavanje Kur'anskom pismu i usavršavanje na polju tedžvida i tedžvidskih pravila. Seminar vodi muallima Emina Hodžić, koja je nosilac idžazetname za podučavanje Kur'ana od velikog alima, šejha Kurdija (rahmetullahi alejhi) iz Damaska.

Pored prigodnog predavanja muallime, učenja Kur'ana, mevluda i ilahija posebno je hor “Hidaje” sastavljen od mladih polaznica mektebske nastave oduševio sve prisutne lijepim glasovima i crvenim šalovima podsjećajući nas time na moto mevluda “Ti si ruža džennetska…”

2

Selam praćen iskrenim stiskom ruke i zagrljajem svake ponaosob, pokazao je u stvari koliko je bitno ostati zajedno na onome, što nas vodi ka vječnoj istini, spokoju duše i zadovoljstvu Uzvišenog Allaha dž.š.

Džamijske prostorije su bile premale da prime sve sestre, koje su se odazvale i došle da se druže i ponesu sa sobom ono, što se zove ljubav u ime Allaha dž.š. Ovaj događaj je bio stvarni dokaz Allahove milosti i neumornog rada sestara u ovom džematu.
Na kraju je proučena hatma dova hadži Emine Civić, koja je za nekoliko mjeseci savladala arapsko pismo i svoju prvu proučenu hatmu poklonila svojim najmilijima.

1

Vrijedne polaznice seminara i sestre džemata su pripremile lijepu sofru naše tradicionalne bosanske kuhinje, gdje se poslije mevluda sjedilo, jelo, kahvenisalo i muhabetilo.

Već ezan, akšam. Muezin poziva na namaz… iza nas ostade još jedan duboko upečatljiv događaj, još jedan dan u kome se veličao Allah dž.š. i spominjao Njegov Poslanik Muhammed a.s.

Zadovoljne i sretne, poslije prvog imamovog tekbira podigosmo ruke i utonusmo u namaz spremne za sljedeću manifestaciju koja slijedi…

Senada Pidro

Nema komentara.

Upišite komentar