Zajednički sabah mladih u Mannheimu

Turske zajednice njeguju veoma lijepu tradiciju nedjeljnih zajedničkih sabah-namaza. Na inicijativu mladoga džemata iz centralne gradske Sultan Ahmed džamije (džamija sa munarom!) na sabah-namazu, nedjeljnog jutra 03. februara, 2013. posjetila je naš mesdžid Islamske zajednice Bošnjaka- IKC “BiH” Mannheim grupa od 55 uglavnom mladih džematlija iz različitih džamija.

sabah-ma

Po obavljenom namazu uslijedio je kraći zajednički zikr a zatim se prisutnima obratio Ishak ef. Alešević na temu o važnosti džamije u očuvanju mladih. Druženje je nastavljeno uz priređenu sofru uz prijateljske razgovore u kojima se uz predsjednika Senada Hadžiselimović obratilojoš nekoliko čelnika islamskih zajednica.

Na rastanku najavljen je sabah-namaz na drugom mjestu u drugom mesdžidu sa dogovorenim programom, a o detaljima se putem e-mailova i u izravnim susretima dogovaramo. Ova praksa trebalo bi da se preslika i na naše džemate ovdje u dijaspori kao višestruko korisna aktivnost, a posebno u očuvanju naših mladih u islamu.

I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar