Međudžematski susret u Darmstadtu

01U subotu, drugog februara 2013. Islamska zajednica iz Darmstadta bila je izvanredno dobar domaćin. Nije dovoljno samo organizovati, nego je uz to potrebno mnogo znanja i umješnosti da se za svakoga pronađe mjesto, da mu se podari osmjeh i da mu se da ono što treba i što traži. A mi, iz dijaspore od svega najviše volimo kada nam se daruje toplina ljubavi iz srca i duše, a toga je u naših domaćina bilo u preobilju. U najavi su bili Würzburg, Mainz i Mannheim ali sasvim spontano pridružili su se još mnogi iz drugih džemata Ludwigsburg, Wiesbaden, Frankfurt, čak i džematlije sa imamom iz Münchena. Lijepo je Ševket Zukić u svom obraćanju primjetio: “Od onog početnog kada smo se ljutili i pooštro gledali jedni na druge došli smo danas do toga da jedni bez drugih ne možemo više!”

Postali smo zaista potreba jedni drugima. Iz više od 150 kilometara dalekog Würzburga došao je pun autobus džematlija sa svojim imamom Zahir ef. Durakovićem. A ovaj imam, on nas je ovo večer nadahnjivao prelijepim muezinlukom, ilahijama i kasidama. Tu je bio i hfz. Fuad Seferagić čuveni učač Kur'ana, autor više od 130 kasida i njihov vanredan izvođač. Kratke desetminutne nasihate kazivali su glavni imam Alešević o potrebi okupljanja pod kubetima džamijskim, imam iz Mainza Halil ef. Makić o zikru nakon namaza kroz hadise Resulullaha, a domaćin Zenahir ef. Mraković bio je izvrstan domaćin i ‘kormilar’ kroz lijepo osmišljen trosatni program koji se u jednome dahu preslušao.

U toku programa kratko se obratio i predsjednik ovoga džemata Rifet Mešinović uputivši zahvalu prisutnima na izvanredno lijepom odazivu. Mi koji smo bili tu večer u Darmstadtu dugujemo zahvalu domaćinima, kao i našim sestrama iz Darmstadta koje su nas obilno častile za bratskom i sestrinskom sofrom u ovom džematu. Završili smo druženje uz obećanje da se isto društvo nađe u aprilu u Mannheimu inšallah, a dotle ‘grijat’ ćemo se na lijepim sjećanjima iz Darmstadta.

I.A.

Nije moguće upisati komentar na ovaj članak.