Devet novih mladih učača Kur'ana plemenitog i nova pripadnica islamskog ummeta

U subotu, 19.01.2013 godine u našoj džamiji održana je jedna jako lijepa svečanost. Njen povod su obilježile dvije stvari.

devet_mladi_ucaca_kurana_titel_bild

Prva, devetero polaznika naše mektebske nastave je ovladalo sufarom (arapskim pismom) i priključilo se povorci mnogih svojih prethodnika u čitanju Allahove Knjige.

U prisustvu roditelja, rodbine i ostalih džematlija imam džemata Halil ef. Makić je ukazao na važnost Allahove Knjige u našem životu te pozvao roditelje da zajedno za džematom ustraju u ovom hajirli projektu podučavanja Allahovoj Knjizi kao i ulaganju truda na ispravnom razumijevanju iste. Ukazano je na obilne nagrade koje Uzvišeni Allah obećava onima koji uče Kur`an i njemu podučavaju druge, shodno predaji koju prenosi Osman, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
“Najbolji od vas su oni koji nauče Kur'an i njemu druge poučavaju.“ (Buharija)

U tom smislu ukazano je i na velike nagrade koje posebno čekaju roditelje djece koja čitaju Allahovu Knjigu. Jer, kako prenosi Burejde, radijallahu anhu, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ”Uzvišeni Allah će roditeljima onoga koji bude učio Kur'an, izučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu staviti krunu od svjetla (nura) koja će obasjavati kao što Sunce obasjava, i odjenut će ih i sa dva ogrtača kojih ni dunjaluk nije vrijedan. Roditelji će upitati: ‘Zbog čega nam je ovo odjeveno?’ Bit će im rečeno:'Zbog vašeg djeteta koje je Kur'an prihvatilo.'“ (Hadis bilježi imam Hakim)

Posebnost ovog događaja je i u tome što je ovu grupu djece kroz arapsko pismo vodio aktivista džemata Adem Kuljankić koji se obratio džematu i pohvalio djecu sa kojom je vrlo rado radio. Istakao je radost što je baš on imao priliku da ove mlade čiste duše podučava i priprema za čitanje Allahove Knjige. Kuljankić je djeci, ispred džemata Mainz, podijelio i najljepše hedije; Kur`an s prevodom na bosanski jezik. Ovdje je vrijedno istaći i tu činjenicu da u džematu Mainz na podučavanju najmlađih i mladih uz imama radi još šest žena, dvojica džematlija i dvije djevojke. I ovo je dio plodova tog rada.

Djeca koja su naučila da čitaju Kur`an su:
Mujo Karahasanović (sin rahmetli Džafera i Rabije)
Amel Imširović (sin Fuada i Šefike)
Imran Mehmedbegović (sin Amela i Sevlije)
Amar Ljajić (sin Alena i
Ahmed Makić (sin Abidina i Azre)
Omar Kuljankić (sin Adema i Albine)
Aiša Spahić (kći Ševala i Devlete)
Merjem Makić (kći Halila i Samire)
Rejhana Halilović (kći Rifata i Nerme)

Drugi povod ovog skupa je obilježen prihvatanjem islama jedne mlade djevojke, Talijanke, Vivien Di Greci (rođ. 18.12. 1997), koja već nekoliko godina posjećuje našu džamiju i djeluje u okviru internacionalne grupe za djevojke (Mädchengruppe) koja je u našem džematu od 2007. godine veoma aktivna i okuplja tridesetak djevojaka školskog uzrasta od 12 do 19 godina.

djevojka_vivijen_samo_za_tekst_devet_mladi_ucaca_kuranaSva ushićena Vivien je izgovorila šehadet na arapskom i njemačkom jeziku, a imam je ukazao na značaj ovakve odluke koja nije odluka između određenih dunjalučkih projekata – promjena kluba, firme i slično – već je to odluka između vječite sreće ili nesreće. Zaželio je Vivien hajirli boravak među svojom novom porodicom braće i sestara koja ne poznaje nacionalne i ine granice.
Ujedno je pohvalio Elvira Brničanina (očuha dotične Vivien) koji je dosta pomogao pri odgoju ove hrabre djevojke, kao i njenoj majci Mariji koja je, isto tako, prisustvovala ovom događaju i podržala svoju kćerku pri njenoj odluci, mada je ona sama katolkinja.
Ovom prilikom značajno je ukazati i na to da su na odluku o prihvatanju islama dosta utjecaja izvršile i naše djevojke koje su se družile sa sada novom mladom muslimankom.

Nakon toga ženski dio džemata je imao poseban program posvećen mladoj Vivien u prostorijama koje su djevojke posebno pripremile i dekorisale. Prijateljska, a sada vec i sestrinska, veza koja se razvila kroz dugogodišnje druženje između djevojaka i Vivien pronašla je svoj izraz kroz poetski sročen tekst od strane djevojaka koji je bio upućen novoj pripadnici Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, ummeta. Zatim je Vivien uručena i jedna skromna hedija koja nosi obilježja islama.

Ovog puta je Vivien vidno iznenađena, podijelila svoju sreću sa ostalim djevojkama i ženama tako što im se svakoj posebno zagrljajem zahvalila, ne skidajući osmijeh sa lica, dok je prvi put šehadeta bila radosnicama od strane njenih Vivien neposredno nakon njenog izgovora obavijena zagrljajima i suzama sestara.

Radost i sreća su i ove prilike bile krunisane učenjem najljepših ilahija, a ugodnom druženju su svakako pridonijeli naši slatki domaći specijaliteti i miris tek pečene halve i krompira, koji su sada već postali naša džematska tradicija u ovakvim posebnim prilikama.

Molimo Allaha Svemilosnog, Darovaoca, Upućivača, da nam podari mogućnosti da
organizujemo mnogo večeri sa ovim povodima. Amin!

Nema komentara.

Upišite komentar