Džemat BKZ Offenbach diskutirao o Platformi IZBNj

Džematski odbor džemata Offenbach (BKZ) organizirao je u subotu, 12.01.2013.godine raspravu na temu: „Platforma djelovanja Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj“. Cilj ovog sastanka bio je na tragu dobivenog materijala „Platforma djelovanja IGBD-a“ analizirati ovaj dokumenat. Sastanku je, pored članova glavnog odbora prisustvovalo i nekoliko članova proširenog odbora te istaknuti članovi ovog džemata.

offb

Uvodno izlaganje podnio je inicijator sastanka, Nagib Mujkić, član Sabora IZBNJ koji je džematskom odboru ukratko predstavio Platformu. Nakon iscrpne diskusije, u kojoj su učestvovali svi članovi jednoglasno su usvojeni slijedeći zaključci:

1. BKZ Offenbach podržava navedenu Platformu kao osnovu za buduću izgradnju IGBD, odnosno pokretanje odredjenih procesa koji će postojeću IGBD organizaciono postaviti na jedan viši nivo I koji će joj omogućiti da se aktivno pozicionira na nivou BRD , a koji vode ka institucionaliziranju Islama u BRD.

2. Sticanje statusa koji obezbjedjuje Körperschaft des Öffentlichen Rechts – je cilj koji IGBD treba dostići, a BKZ Offenbach mu u tom smisilu daje maximalnu podršku.

3. Podržavamo i inzistiramo na vezi izmedju Islamske zajednice BiH i IZBNJ i ta veza mora ostati.

4. Podržavamo izgradnju jedne sistemski ustrojene krovne organizacije koja će predstavljati Bošnjake na saveznom nivou i u tom smislu BKZ Offenbach je spreman aktivno učestvovati i kao džemat dati svoj doprinos .

5. BKZ Offenbach ima odredjene primjedbe na sadržaj Platforme, ali su one manjeg značaja i bit će tretirane prilikom definitivne postavke Platforme(tokom buduće diskusije), a najviše se tiču:
– oko razgraničavanja prava i odgovornosti na nivou prestavljanja IGBD -koji razdvaja vjersku od pravne institucije.
-o čini se nepotrebnoj klasifikaciji na nosicoe tzv. “prvog” , drugog” ili “trećeg”stuba svakog džemata -jer smo mišljenja da niti je termin redoslijeda dobro ispoštovan niti treba tim jezikom definisan biti, već da je bolje pronaći adekvatnije nazive, koji odredjene nosioce aktivnosti neće staviti u inferiornu odnosno superiornu poziciju.
-u domenu “Potencijali”-strana 16- stvaranje aktivnog pravnog okvira-kaže se da “svi ostvareni prihodi….”….što suštinski ne odgovara jer pretpostavljamo da se ovdje mislilo na”sva ostvarena dobit”(računajući da će i ovaj pravni okvir imati neku vrstu troška).

Nagib Mujkić, Offenbach

Nema komentara.

Upišite komentar