Mektebsko druženje u Hannoveru

 

Hannover, 3. Safer 1434. h.g. / 16.12.2012. god.

Ovog dana Džemat Hannover je bio posebno radostan, jer u svojim prostorijama ugostio roditelje i polaznike mektebske nastave.

Naime, nedjelja je inače dan kad roditelji najčešće dovode svoju djecu na mektebsku nastavu, iskazujući na taj način svoju svjesnost o važnosti mekteba, s jedne strane, brigu i želju za srećom svoje djece na dunjaluku i ahiretu, s druge strane. Džemat Hannover je u ovoj mektebskoj godini bogatiji za još pedeset polaznika mektebske nastave, i iz vikenda u vikend ovaj broj se, hvala Allahu, povećava, te trenutno ima preko stotinu i pedeset (150) upisanih polaznika mektebske nastave.

Na roditeljskom sastanku 02.12.2012. godine rođena je ideja da se jednom u tri mjeseca na zajedničkom doručku sastanemo svi zajedno, i roditelji i djeca, i da taj dan provedemo u međusobnom druženju. Džemat Hannover je prihvatio da on bude donator, a predstavnici roditeljskog vijeća organizatori prvog doručka, što se evo i ostvarilo. Od jutarnjih sati dolazili su roditelji sa svojom djecom, polaznicima mektebske nastave, s ilmihalom u rukama radosno su ulazili na džamijska vrata. Radost se mogla osjetiti kod svih. Djeca su bila sretna, jer su u opuštenoj atmosferi zajedno sa svojim vršnjacima mogli da se druže uz igru, lijepa i ugodna jela, napitke. Ovakva vrsta druženja je obradovala i roditelje koji su uz kahvu i doručak muhabetili. Sahat vremena pred podne – namaz muallim i muallima su sa djecom održali jedan čas u kojem su se djevojčice takmičile sa dječacima – ko je pobijedio to neka bude tajna.

U međuvremenu dok se jedan čas mektebske nastave održavao vrijedne hanume našeg džemata su očistele džamijske prostorije.

Naše druženje je završeno zajedničkim klanjanjem podne – namaza i već se radujemo slijedećem zajedničkom druženju uz doručak.

Naša djeca su naša sreća, ona su naša radost i naša nada za budućnost.

A.K.

Nema komentara.

Upišite komentar