Džemat BKC-Offenbach na mektepskoj ekskurziji u BiH

Sa polaznicima mektepske nastave i omladinom obišli Memorijalni centar Potočari, Zenicu, Srebrenicu, FIN, muzeje…

 

Općepoznato je da je ekskurzija postala važan oblik edukativnog obrazovnog I vaspitnog rada sa djecom I omladinom. Nema sumnje da dobro osmišljena I realizirana ekskurzija značajno doprinosi ostvarivanju teoretskog plana, programa i ciljeva vjerskog I općeg obrazovanja i vaspitanja.Svi znaju da prema islamskom učenju putovanje otkriva čovjeka; njegove vrline I mahane. Nama je bilo važno da kroz ekskurziju praktično pokažemo važnost islamske kulture ponašanja, obraćanja, putovanja, brige za namazom, čistoćom, halal-hranom itd.

Pored navedenog,cilj naše ekskurzije je bio direktno i neposredno upoznavanje kulturnog, historijskog i duhovnog naslijeđa i kao i činjeničnog stanja u Bosni i Hercegovini, razvijanje interesa za dešavanja u na šoj domovini, jačanje veza sa njom, kao i podsticaj na ispoljavanja pozitivnih emocionalnih doživljaja i osjećaja naspram svoje vjere, institucije mesdžida, domovine i saputnika.

Nama je bilo važno da postaknemo i ojačamo pozitivni odnos prema nacionalnim i kulturnim, vrijednostima Bosne i Hercegovine, zatim učiniti mekteb i mektepsku nastavu, ali i mesdžid, atraktinijom i zanimljivijom, te da ostanemo trajna uspomena mladima koje podučavamo na lijepo, nezaboravno putovanje džematlija i mekteba.

Susret sa Damir ef. Paštelićem, glavnim imamom za Srebrenicu

Ako izostavimo prve dirljive izraze osjećanja prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Tekbire i ilahije koji su motivisani ovim činom učili svi u autobusu, prva važnija posjeta bila je posjeta i susret sa Damir ef. Paštelićem. Damir ef.  se obratio učesnicima ekskurzije i u svome obraćanju, izmeđuostalog, objasnio važnost vjere, povratka i vrline istrajnosti, te podsjetio djecu i omladinu da je to nešto na čemu islam insistira. itd. Džamija, ambijent i sve odtsalo kao da su potvrđivali svoga efendiju. Damir ef., Paštelić je, zapravo, konkretnim primjerom pogazao kako se biva domaćin u islamu. Dočekao nas je, najavio naš dolazak u Memorijalnom Centru, omogućio susret sa novim reisom, održao iscrpno i nadahnuto predavanje, ugostio nas, objasnio okolnosti i aktuelnosti života u Srebrenici.

Posjeta Memorijalnom centru Potočari

Jedan od glavnih ciljeva koje smo pobrojali na samom uvodu, bio je svakako, posjeta Memoriljalnom centru Potočari.  S obzirmom da smo bili najavljeni od strane glavnog imama za Srebrenicu Damir ef. Paštelića, čekao nas je kustos Azir Osmanović koji je kasnije održao historijski čas o dešavanjima iz jula 1995 god.

S obzirom da je sa nama i turski imam Mehmed ef. Iz mesdžida „Mevlana“ iz Ofenbacha sa svojim trinaest omladinaca, za tu priliku smo angažovali najvrjednijeg omladinca našeg džemata Tarika Omerbašića, koji je direktno prevodio prisutnima na njemački jezik. Važno i dirljivo je bila posjetaSpomen sobi i gledanje dokumentarnog filma o Srebrenici u sali gdje je za vrijeme genocida bio stacioniran holandski bataljon UN-a.

Susret sa novoizabranim reisu-l-ulemom Husejnom ef. Kavazevićem

Prijatno iznenađenje bilo je susret sa novoizabranim reisu-l-ulemom Husejnom ef. Kavazevićem. Nakon obilaska Memorijalnog centra Damir ef. Paštelič nas je zamolio da pričekamo jer je svoj dolazak najavio i novi reis-l-ulema BiH. Svi su nestrpljivo čekali i dočekali da vide, poselame našeg novog reisa, te da mu požele uspješan i hairli vođenje I.Z u narednom periodu.

Posjeta nani Fati

Prilikom prezentacije plana i programa ekskurzije u gradu Offenbachu u turskoj džamiji Mevlana-primjetno je bilo kako oni i mladi i stariji znaju mnogo o Bosni. Znali su za nanu Fatu, Gazi Husref Bega, Mostar, Srebrenicu i genocid, tunel spasa itd… Bili su sretni da će moći da vide tu bosansku heroinu… Želja im se ostvarila. Rasim Mujanović i Safet Kudin su se ranije angažovali da nana bude u svojoj kući i zamolili je da dočeka omladinu iz džemata BKC-Offenbach. Inače, familija Kudin koja živi u BiH se maksimalno stavila na raspolaganje  džematu i pomogla u mnogim važnim pitanjima za nas. Tako nas je Nana Fata već iščekivala. Omladina se raspitivala o njenom životu, familiji, njenom zdravlju i naravno, crkvi. Nana je potvrdila svoju odlučnost i principijelnost kako ne želi crkvu u svojoj avliji i obavjestila nas kako je obavještena o sutskoj presudi u njenu korist. Ostaje da se sudska presuda i realizira. Kada, kako i ko će to učiniti, nije nam mogla reći, jer, kako kaže” ni sama ne zna.”  Na kraju posjete nani Fati hor našeg ali i Turskog džemata je otpjevao ilahije koje su nanu Fatu obradovale. Primjetili smo da je nana Fata bila veoma dirnuta i zadovoljna posjetom. Čak se dojmilo da je željea da ostanemo i duže…

Posjeta tunelu spasa

Kolega, imam mesdžida „Mevlana” u Offenbachu, Mehmed ef., i prije polaska u Bosnu bio je dobro informisan o otporu bosanskih muslimana. Znao je puno toga i o „tunelu spasa”. Veoma se obradiovao kada je čuo da je i tunel u planu posjete naše ekskurzije. Posjetom ovom tunelu, koji je bio jedina komunikacija između opkoljenog grada i ostatka svijeta, želeli smo da pokažemo mladim naraštajima neke segmente dosjetljivosti i snalažljivost bosanskih muslimana, a kada smo se prestavili živa legenda i u nekom smislu domaćin te historijske lokacije ratni general ARBiH Harun ef. Ajnadžić je pokazao i dimenzije bosanske dobrote i gostoljubivosti. Vidno je bilo da je dirnut posjetom, obradovan i sretan što može objasniti mladim naraštajima o značaju tunela spasa za Sarajevo, Bosnu odbranu i opstanak općenito.

Posjeta FIN-u

Drugog dana ekskurzije bila je planirana i ugovorena posjeta FIN-u. Hafiz mr. Kenan Musić sa kojim sam zajedno studirao u Damasku i Kairu nas je toplo i srdačno dočekao. Izmeđuostalog obratio nam se u amfitatru FIN-a u i tom prilikom izrazio dobrodošlicu, objašnjavao važnost, vrijednost, te utjecaj ove ustanove na život bosanskohercegovačkih muslimana. Zatim je proveo kroz prostorije FIN-a, objašnjavajući svrhu i namjenu svega što smo vidjeli, strpljivo odgovarajući na sva naša pitanja.

Susret sa dr. Džemaludinom Latićem

Posebno nam je bila čast sresti se sa velikim bosanskim intelektualcem, pjesnikom i piscem, prevodiocom i profesorom, Džemaludinom Latićem koji nas je također ugostio i obratio. Na kraju je naš hor profesorima otpjevao ilahu” Samo Allah istina je”,  a Džemaludin Latić je obećao da će napisati jednu ilahiju i za naš džemat. Kasnije sam slušao da je za mnoge posjeta upravo ovoj instituciji bila najdraža i najupečatljivija. Mnogima, kao i potpisniku ovih redova, je bila velika čast sresti se sa hafizom Kenanom Musićem i Džemaludinom Latićem, čuti njihova predavanja, riječi dobrodošlice i savjete.

Posjeta muzeju Alija Izetbegović

Iako vido iscrpleni toga dana smo uspjeli obići i muzej rahmetli Alije Izetbegovića. Bilo nam je iznimno važno pokazati na licu mjesta lik i djelo rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, njegove nagrade, izjave, lične stvari itd. Posebno smo bili iznenađeni visoko izraženom doborodošlicom i ljubaznoošču kompletnog  osoblja ovog Muzeja.

 Džemat BKC-Offenbach na utakmici BiH Litvanija

Velika većina mektepskih polaznika u našem džematu trenira fudbal u nekom od obližnjih sportskih klubova. Kako ne spomenuti da su Rusmir i Muamer Mujanović, Belmin Bejtulahović, Edvin Plančić, Džemail Berovic i drugi djeca podmladak džemata u kojima mi imami i muallime vidimo buduće bosanske zvijezde koji će ponosno da žive i vjeruju svoju vjeru i budu uspješni sportisti poput Džeke, Ibiševića, Pjanića… Iznimno važno nam je bilo pružiti mogućnost da upravo oni osjete atmosferu navijanja za Bosnu, vide svoje sportske uzore… Bilo je predivno gledati omladinu kako ih krase bosanske zastave. Radosni idu da bodre svoj tim. Svoju zemlju, svoju dragu Bosnu. Ljuba zaista jeste da drugom, kojeg voliš, priuštiš ugođaj i radost. isplatilo se, bilo je, kako svi znamo, 3:0, za nas!

Posjeta zagrebačkoj džamiji

Nikako nismo mogli da zaobiđemo ukras grada Zagreba i zagrebačku ljepoticu, džamiju, odnosno medresu „Dr. Ahmed Smajlović”. Djeca i omladina iz našeg džemata su uglavnom rođena u Njemačkoj. Nisu navikli da vide tako često prizore vitkih lijepih džamija. Svi su bilo oduševljeni kako eksterijerom tako i enterijerom džamije. Bila nam je posebno zadovoljstvo da su većina njih prvi puta vidjeli  ovu džamiju upravo sa nama, sa svojim imam i džematlijama. Klanjali smo akšam, a zatim i jaciju namaz u ovoj predivnoj džamiji, odmorili se i time završili posjetu i poslednjoj, programom predviđenoj destinaciji.

 Izbor najboljih omladisnskih aktivista

S obzirom da je putovanje bilo dugo i da je bilo puno odredišta i puno poslova koje je trebalo obići smatrali smo da je potrebno nagraditi one koji su se najviše žrtvovali.  Učesnici ekskurzije su pripremili prelijep program ilahija i obrćanja. Uručili poklone Zehrudinu ef. Junuzović, imamu džemata BKC-Offenbach i Mehmed ef. Ergün.  Svi zajedno glasanjem su izabrali najbolje omladince Adisa Mujkića i Tarika Omerbašića, a od djevojaka su izabrali Muniru Kaltak i Amelu Kahrimanović.  Naravno da ne smjemo zaboraviti ni druge učesnike ekskurzije poput Esada Berovića, Javre i Seada Trtovac, Plančić Sibeele i Bejtulahović Mirzete, Amire Mujanović, te djevojaka koje su zaista primjereno slušale instrukcije mualime Damire Ćatić-Junuzović.

Prošetati gradom prvi put u marami-novo iskustvo za mnoge djevojke

Prva muallima džemata BKC-Offenbach Damira Ćatić-Junuzović je je iskoristila ovo putovanje da djevojkama koje podučava u mektebu pokaže da nositi maramu nije uopće teško niti neugodno, nego da je upravo to normalno, važno i daje osjećaj smokontrole i ponosa. Ženama, pogotovo djevojkama je u početku teška ta prva barijera, prvi put izaći u grad ili na javno mjesto pokrivena maramom. I djevojke našeg džemata su to odlično savladale. Kasnije su mnoge, poput Dženite Tepić, Esmeralde, Hadžimušović, Alić Almedine, Merjeme Hasić, Medine Mujanović, Zlate Velagić, Sejade Kalatak, Selme, Merime Bajramović i Irme Hubijar pozitivno govorile o svom iskustvu. One su uspješno savladale taj  prvi ispit, prvu nelagodnost i strah od toga kako ću biti prihvaćena.

Anketa i CD

Nakon zagreba smo napravili važnu anketu među saputnicima. Vidjeli smo šta je to to nas intererisra mlade iz naših džemata. Ispunili smo sve ciljeve i planirane posjete. Allah nas je počastio i drugim ugodnim iznenađenjima i korisnim doživljajima. Vratili smo se, sretni i zadovoljni, pomalo i ponosni, sa novim pozitivnim iskustvom, međusobno se upoznali odnosno  učvrstili veze ime Allaha. Interesantno je bilo to da su svi, iako umorni čevrtog dana putovanja ustajanja i termina, samo govorili i već dogovarali narednu ekskurziju. Niko nije spominjao neugodnosti ni falinke. Zaista impresivno!!! Ovo je bila prva ekskurzija u sa džematom BKC-Offenbach, slijede i brojne druge, inšallah!

Ovaj tekst je inspirisan željom da ostane pisani trag i trajna uspomena i zahvala svima koji su učestvovali u ovom nesvakidašnjem poduhvatu. Posebna zahvala nakon Allaha, pripada i roditeljima/starateljima, koji su iskazali povjerenje u imama i džemat te svojoj djeci dopustili i omogucili ovo putovanje. Zahvaljujemo se BKC-Behar iz Wetzlara, džematu „Mevlana” iz Offenbacha.

1 komentar na “Džemat BKC-Offenbach na mektepskoj ekskurziji u BiH”

 1. Edin A.

  Dec 01. 2012

  Aferim Zehrudin ef. !

  Iz vlastitog iskustva znam da djeca ovakve dogadjaje pamte citav zivot. Ovakvim akcijama se djeci usadjuje ljubav prema vjeri, domovini, tradiciji i zajednici.

  Uzorita akcija i aktivnost. Posebno je lijepo sto ste se sjetili i nase nane Fate, ujedno djeca bas kroz taj slucaj mogu mnogo nauciti.

  Mahsus Selam & mnogo uspjeha u daljem radu !

  Upiši odgovor na ovaj komentar

Upišite komentar