Izvještaj sa sjednice Mešihata IZBNJ

01. maja 2012. god. u sjedištu IZBNJ u Wiesbadenu održana je prva sjednica Mešihata IZBNJ u kompletnom sastavu. Sjednici je prisustvovalo  četrnaest od ukupno petnaest članova Mešihata. Na samom početku saopštena je vijest da je u međuvremenu  od  Registarskog suda stigla potvrda o registraciji Zajednice kod nadležnih organa. Sud je prihvatio Statut IZBNJ čime je ujedno utvrđen i definisan jedinstven pravni okvir za buduće djelovanje Zajednice.

Nakon što je na osnovu prisutnih članova utvrđeno da je Mešihat u stanju da donosi odluke, prešlo se na razradu tačaka dnevnog reda. Sjednica, kojom je predsjedavao predsjednik IZBNJ, Edmin Atlagić,  bila je podijeljena u dva bloka. U prvom dijelu je napravljena detaljna analiza stanja koje je zateklo novoizabranog predsjednika i sekretara Zajednice.  U ovom dijelu opširno se govorilo o stanju u kojem je zatečena Zajednica s posebnim osvrtom na

– Izvore finansiranja i rashode

– Stanje u oblasti ugovora i

– Stanje u oblasti statutarne regulative

U svim ovim oblastima utvrđeni su propusti i nedostatci u dosadašnjem radu, te konstatovano da se  isti moraju otklonuti kako bi se otvorio put jednom novom, ozbiljnijem i profesionalnijem radu Zajednice. Oko ovog pitanja izražena je jednoglasna saglasnost članova Mešihata i spremnost na velike obaveze koje nas u tom pogledu čekaju.

Posebno važna tema u ovom kontekstu bili su izdatci IZBNJ koji moraju biti usklađeni kako sa statutarnim tako i sa porezno-pravnim zahtjevima. S tim uvezi Mešihat je donio odluku da članstvo blagajnika u Mešihatu kao i muftijin status uposlenog lica miruju do naredne sjednice Sabora kada bi Sabor trebao donijeti odluku o njihovom finansiranju.  Sabor IZBNJ će pored ovih pitanja biti obaviješten i o stanju u svim drugim oblastima.

Također je usvojen zaključak da se do slijedeće sjednice Mešihata pripremi i pravilnik o radu Mešihata. Pravilnik je potreban kako bi se definisale nadležnosti i okvir djelovanja svakog člana Mešihata.  U 2012.g. će se takodjer krenuti sa pripremom pravilnika o radu imama. U ovoj oblasti neophodno je definisati i uspostaviti standarde kako bi se na cijelom području IZBNJ ujednačio status imama skupa sa svim pravima i obavezama.

Mešihat je razriješio dužnosti upravni odbor Fonda Gazi-Husrev-beg, s obzirom da isti nikad nije bio ni konstituisan. Donesena je odluka da glavni imami najkasnije do 30.06.2012. godine na svojim regijama provedu izbore za članove upravnog odbora Fonda. Do tada će, odlukom Mešihata, Omer ef. Sarajliću u rukovođenju Fondom pomagati Hamid ef. Pintol.

Centralna tema ove sjednice Mešihata bila je ovogodišnja organizacija hadždža. Detaljnu analizu dosadašnjeg načina organiziranja hadždža, njenim nedostatcima kao i mogućnostima za poboljšanje uradio je Edin Dudo. Predloženo je da Edin Dudo i Izet ef. Bibić u narednim danima Mešihatu dostave konkretne prijedloge organizacije hadždža, nakon čega će Mešihat izabrati onaj prijedlog koji  našim džematlijama bude pružao najbolje usluge i servis. Džemati će ubrzo biti obaviješteni tako da će se sa projektom „Hadždž 2012“ otpočeti najkasnije za petnaest dana.

Članovi Mešihata su također jednoglasno usvojili prijedlog da se internet stranica Mešihata što prije redizajnira i da se njenom aktueliziranju i osvježavanju novim sadržajem posveti maksimalna pažnja.

Mešihat je razmatrao i podržao odluku Muftijskog vijeća o novom načinu organiziranja mektebskog takmičenja. Ono će ove godine biti svojevrsni „Mektebfest“ koji će  djeci umjesto  teških, napornih i odavno prevaziđenih testova ponuditi atraktivniji i ljepši sadržaj.

Na kraju ove sjednice Mešihata prezentiran je i projekat pod nazivom „Cvijet Srebrenice“  kojim će ove godine na cijelom prostoru  koji pokriva IZBNJ biti obilježen 11. Juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Materijal za ovaj projekat je u izradi i u narednim danima biće, ako Bog da,  upućen u sve naše džemate.

Iako je bilo predviđeno da se na ovoj sjednici razmatraju i molbe džemata upućene Mešihatu, do toga se usljed nedostatka vremena nije stiglo te su iste odložene za narednu sjednicu Mešihata koja će se održati, inshaAllah, u subotu 30.06.2012. godine.

Z. M.

Nema komentara.

Upišite komentar