Uspješno završena akcija „Cvijet Srebrenice“

Akcija „Cvijet Srebrenice“ koja je na prostoru Mešihata Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj sprovedena u toku mjeseca maja, ovih dana je upravo završena. Naši džemati i džematlije su i ovaj put pokazali visok stepen vjerske i nacionalne svijesti kao i međusobne solidarnosti. Za nepunih dvadeset i pet dana koliko je trajala akcija, poručeno je skoro 4000 Cvijetića Srebrenice. Značajna novčana sredstva za izradu cvijetića, koja su tom prilikom iskupljena, su ovih dana proslijeđena udruženju „Gračaničke kere“, dakle, udruženju žena koje heklaju cvijetiće.

Cilj samog projekta bio je, da se na jedan lijep i dostojanstven način doprinese obilježavanju 11.jula, dana kada je nad Bošnjacima Srebrenice izvršen genocid. Naša želja je, da što veći broj Bošnjaka u Njemačkoj, u znak sjećanja na genocid, svakog 11. Jula ali i drugim prigodnim prilikama nosi Cvijet Srebrenice i tako trajno širi simboliku istog.

Mešihat IZBNJ se ovom prilikom najtoplije zahvaljuje svima koji su se odazvali ovoj hairli akciji i na taj način dali svoj doprinos širenju istine o stradanju Bošnjaka Srebrenice te ujedno i pomogli mnoge naše majke i sestre kojima je heklanje cvijetića jedini izvor prihoda da prežive i prehrane svoje porodice. Svečana predaja cvijetića uz prisustvo žena iz udruženja „Gračaničke kere“ je planirana za 07.06.2012.g. u Gračanici u prostorijama Udruženja. Cvijetove će u ime Mešihata IZBNJ preuzeti Dr. Dželil Korkut iz Tuzle i dostaviti iste u Mešihat IZBNJ, odakle će biti dalje proslijeđeni u džemate, koji su sudjelovali u ovoj akciji.

U akciji „Cvijet Srebrenice“ učestvovali su slijedeći džemati:

Dortmund, Düsseldorf, Hagen, Köln, Kamp-Lintfort, Witten, Braunschweig, Mainz, BKC Offenbach, Darmstadt, BKC Frankfurt, Saarbrücken IKC, Balingen, Heilbronn, Kirchheim-Teck, Ravensburg, Schwäbisch Gmünd, Sindelfingen, Stuttgart IZ, Ulm, Pfalzgrafenweiler, Ingolstadt, München-Tevhid, Nürnberg, Penzberg, Rosenheim i Oberhausen.

Nema komentara.

Upišite komentar