Trostruka radost bajrama u džematu Köln

Ovogodišnji Kurban bajram je džematu Köln protekao u posebnom ambijentu.

Za vrijeme klanjanja sabah namaza već je bio popunjen kompletan džamijski prostor  Islamskog Centra Köln. Kasnije i prostor velike Sale Centra također se popunio tako da je ukupno preko 700 vjernika obavilo bajram namaz. Imam Mustafa Hadžić u svome obraćanju istakao je pored ostalog, da ovogodišnji kurban bajram ima posebnu trostruku draž iz razloga što je Bajram mubarek dan, što je petak  također mubarek dan, a posebnu draž i posebni mubarek je što je džemat Köln uspio u ovim bajramskim danima vratiti pozajmicu Rijasetu IZ-e u Bosni i Hercegovini u visini od 50.000,00 €.

Rijaset IZ-e u Bosni i Hercegovini je ovu pozajmicu odobrio davne 1997 godine kada su kupljene nove prostorije. Zbog velikog kredita, konstantnih radova koji su iziskivali ulaganja a  i raznih, često puta nemilih dešavanja u džematu, nije se bilo u mogućnosti na vrijeme vratiti ova pozajmica. Stoga je ovaj bajram doista veliki i posebno značajan bajram – mubarek dan – istakao je imam Mustafa Hadžić  zahvalivši se Rijasetu IZ-e na podršci i pomoći, ali prije svega i vrijednim i darežljivim džematlijama koji  se već punih 30 godina na razne načine žrtvuju  za džemat, Islam i ummet.

Glavna poruka imama za ovogodišnji bajram je bila da  pronaći sreću u svojoj duši, svojoj familiji, džematu i društvu, pored vjerovanja možemo pomoću 5 pravila:

  1. Oslobodite svoju dušu od mržnje.
  2. Oslobodite glavu bespotrebnih briga.
  3. Živite jednostavno.
  4. Pružajte mnogo drugima, i
  5. Ne očekujte previše od drugih.

Nema komentara.

Upišite komentar