Radna posjeta delegacije Mešihata IZBNJ džematu Mainz

Na inicijativu člana Mešihata Ševketa Zukića, 20.10.2012.g. delegacija Mešihata u sastavu, Pašo ef. Fetić muftija, Edin Atlagić predsjednik, te član Mešihata Šefket Zukić i referent za finansije IZBNJ Sulejman ef. Spahić, posjetili su džemat Mainz.

U prostorijama džemata delegaciju su dočekali predsjednik džemata Rifet Halilović, imam Halil ef. Makić, te članovi odbora Haris Ademović, Ismet Ugljanin i Jasmin Begić. Nakon selama i dobrodošlice delegacija je krenula u obilazak građevinskog zemljišta na kojem će, ako Bog da, uskoro zabrujati bageri i početi izgradnja džamije i islamskog centra. Naime džemat Mainz je kupio, isplatio odgovarajuću parcelu i pripremio projektnu dokumentaciju i čeka građevinsku dozvolu za budući centar.

Buduća džamija biće smiještena pored samog autoputa A60, na ulazu u Mainz iz pravca Darmstadt-a. Predsjednik džemata Rifet Halilović je delegaciji Mešihata prezentirao projekat džamije i upoznao ih sa aktivnostima koje su u toku oko gradnje džamije. Nakon  klanjanja podne namaza održan je zajednički radni sastanak džematskog i građevinskog odbora sa delagcijom Mešihata. Razgovarano je o stanju, kako u džematu tako i u cjelokupnoj Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj. Još jednom je potvrđeno da je džemat Mainz od svog uključenja u sastava IZBNJ, redovno sudjelovao u svim akcijama, pa i onda kada se nisu slagali sa politikom vođenja Zajednice, i da je Mainz dao ogroman doprinos u procesu reorganizacije Zajednice u Mešihat, i da će i dalje raditi na jačanju i stabilizaciji Zajednice u svakom pogledu. Iz kompletne diskusije nametnuo se zaključak da džemati trebaju Mešihat, kao servis i krovnu organizaciju svih džemata na području Njemačke, jer  dolaze nova vremena i pitanja koja možemo riješavati samo kao Zajednica, kroz koju ćemo tražiti i ostvarivati svoja prava i prema ovoj državi u kojoj živimo, a i prema matičnoj Zajednici, odnosno Rijasetu Islamske Zajednice  u Bosni i Hercegovini, a u isto vrijeme ispunjavati i svoje obaveze prema  kako Mešihatu tako i IZBiH.

U svom kratkom obraćanju muftija Pašo ef. Fetić je rekao: “Drago mi je što nas je džemat Mainz pozvao ovim lijepim povodom, a to je otplata zemljišta za džamiju i da razgovaramo o planovima za budučnost svih nas, i drago mi je da nismo ovdje radi problema. Vi ste za godinu dana kupili zemljište za džamiju u vrijednosti od 240.000 eura i sami ga otplatili, uradili projekat buduće džamije i sada čekate dozvolu za gradnju. Ovo je veliki mubarek i lijep primjer drugim džematima. Raduje me da Halil ef. , zajedno sa svima vama, uspijeva da vodi ovaj džemat, na način da sami riješavate svoje dunjalučke probleme. S naše strane imate moralnu podršku, a kada se započne gradnja bit će i finansijke podrške. Nadamo se da ćemo zajedno izgraditi jaku Zajednicu na nivou Njemačke, koja će moći snažnije pomagati ovakve projekte. U tom pogledu ja vas pozivam da nastavite sa ovakvim odnosom i podrškom Zajednici, i da svojim dobronamjernim prijedlozima ukazujete na jačanje i poboljšanje tih odnosa.”

Predsjednik Mešihata Edin Atlagić je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo i zahvalnost da je došlo do sastanka sa čelnicima džemata Mainz. Zahvalio je odgovornima u džematu na podršci u radu Mešihata IZBNJ. Predsjednik je uvodno podvukao činjenicu da su Bošnjaci prve generacije, tzv. gastarbajteri (“radnici gosti”),  shodno svojim mogučnostima a u vrlo teškim uslovima uspostavili i osnivali džemate širom Njemačke i tom prilikom udarili temelje islamskom i bošnjačkom životu na ovim prostorima. Zasluge te generacije je predsjednik ocjenio  neprocjenjivim.  Napomenuo je veliku odgovornost generacija koje slijede kada je u pitanju dalji razvoj i izgradnja naših džemata i naše zajednice na prostoru SR Njemačke.

Dalje je naglasio da je ukupno njemačko društvo proteklih godina doživjelo jedan temeljiti proces tranzicije. Njemačka se (tek) u zadnjih pet do deset godina definiše kao useljenička zemlja i stoga je pojačano počela voditi brigu o integraciji useljeničke populacije. Jedna prateća pojava tog procesa je svakako i spoznaja da se odnos prema islamu i muslimanima u ovom društvu mora promijeniti i izvesti na jedan viši nivo, tj. da se i islam mora (institucionalno) integrirati u njemačko društvo.

Useljenici, pa tako i Bošnjaci, se odavno ne smatraju više gostima na ovim područjima. Svoje vjerske aktivnosti kao i njegovanje svojih tradicionalnih i kulturnih vrijednosti stoga žele preseliti u jedan trajni, kvalitetni i društveno odgovarajući okvir. Adekvatne, reprezentativne i funkcionalne prostorije su polazna tačka i osnova za djelovanje u pomenutom okviru. Tako je i džemat Mainz  jedan od mnogih primjera za navedenu tranziciju. Kao što je Njemačka promijenila i mijenja svoj odnos prema useljenicima, tako i useljenici Bošnjaci spoznaju te procese i aktivno se uključuju u iste. Kako kroz stvaranje okvira za kvalitetno djelovanje tako i kroz aktivno sudjelovanje u ovim historijskim procesima. Čelnicima džemata predsjednik je čestitao na pokretanju navedenih aktivnosti i poželio im mnogo uspjeha u daljem radu.

Član Mešihata Ševket Zukić je kratko rekao da je i ovaj sastanak potvrda da Mešihat mora nači načina da intezivira svoje kontakte sa džematima i da to budu dijalozi , a ne jednosmjerni monolozi. Samo direktnim kontaktom i razgovorom mozemo jačati naše odnose, unapređivati rad i ispravljati obostrane greške i nerazumijevanja.

Sastanku se pridružio  i  predsjednik građevinskog odbora za izgradnju džamije u Mainzu Nusret  Fakovic, koji nije krio svoju radost pa makar i moralnom podrškom koju je osjetio sa strane Mešihata, uz zahvalu Allahu dž.š. da je baš  njemu Nusretu iz Bacice i pešterskih brezuljaka, koji je došao trbuhom za kruhom u Mainz, pripala čast da vodi odbor za izgradnju islamskog centra u Mainzu. “Tvoji su putevi, o Bože, nepredvidivi, i samo ti znaš zašto nas  šaljes tamo, kuda mi mislimo da  sami idemo” završio je Nusret.

Predsjednik džemata, Rifet Halilovic je u nastavku sastanka upoznao delegaciju o svojim aktivnostima u “okruglom stolu islama” (Runder Tisch Islam) koji je inicirala država Rhenland-Pfalz, kao i inicijativi o formiranju islamske zajednice na nivou ove države, koja bi okupljala sve muslimane na ovom području, Bosnjake, Arape ,Turke i ostale, a sa ciljem da ova država želi imati jednog sagovornika koji predstavlja sve muslimane. Konačni cilj tog procesa je institucionalizacija islama na ovom području. U tom planiranom okviru zajednice bošnjacki džemati zadržavaju svoju autonomnost, kao i Mešihat svoje  ingerencije, a bošnjački džemati će izaslati svog predstavnika. Zaključeno je da Mešihat sprovede proceduru s ciljem da se Rifet Halilovic imenuje  zvaničnim predstavnikom IZBNJ u ovim procesima.

Uz  obećanje i  želje što skorijem viđenju, ali ovaj put na polaganju kamena temeljca za  budući islamski centar, sastanak je završen dovom koju je proučio muftija Pašo ef. Fetić.

Nema komentara.

Upišite komentar